Video Promisiune la nivel înalt. Ce şi-a asumat ministrul Transporturilor privind navigarea pe Tarniţa şi Beliş
- Scris de Ziua de Cluj
- 09 Oct 2019, 11:32
- Eveniment
- Ascultă știrea
Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat că va scoate lacurile Tarniţa şi Beliş-Fântânele din lista lacurilor navigabile din România.
Ministrul promite că va modifica de urgenţă hotărârea de guvern (HG) 665/ 2008, unde apar cele două lacuri din Cluj pe lista lacurilor navigabile, care intră în contradicție cu reglementări anterioare de mediu care spun că ambarcațiunile motorizate nu au ce căuta în zone protejate, așa cum e Tarnita, sau care se suprapun pe arii naturale protejate, așa cum e Beliș-Fântânele.
"Aşa cum mi-am asumat, astăzi lucrăm la hotărârea de guvern prin care vom scoate cele două lacuri din hotărârea de guvern din 2008, pentru că aceea este o sursă de apă potabilă şi oamenii au dreptul să trăiască sănătos", a declarat ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.
Solicitarea de a modifica hotărârea de guvern care dădea mână liberă proprietarilor de ambarcaţiuni motorizate a fost adusă în faţa ministrului de către deputatului independent Adrian Dohotaru.
"HG-ul este modificat acum în regim de urgență. De această hotărâre de guvern se foloseau proprietarii de bărci și pontoane motorizate, plus skijeturi, dar chiar și hidroavioane, ca să ne polueze lacurile.
Potrivit Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, calitatea apei lacului Tarnița a scăzut în ultimul timp.
De aceea, lupta nu s-a încheiat, căci avem construcții ilegale care blochează activitățile prietenoase cu mediul la apă, avem fose septice ilegale care deversează rahatul în apa din care bem și rumeguș din exploatări legale și ilegale în lacuri", a transmis parlamentarul.
Ambarcaţiunile motorizate, interzise pe lacul Tarnița
Ministerul Apelor și Pădurilor a confirmat oficial că nu pot fi folosite ambarcaţiunile motorizate, hidroavioanele, skijeturile, bărcile şi pontoanele cu motor pe lacurile de acumulare Tarniţa şi Fântânele.
„Având în vedere cele de mai sus, coroborat cu prevederile art. 2A1, art. 5 alin. (1), art. 10 alin. (1) din Legea apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, considerăm că nu pot fi folosite ambarcaţiunile motorizate, hidroavioanele, skijeturile, bărcile şi pontoanele cu motor pe lacurile de acumulare Tarniţa şi Fântânele", se arată în răspunsul oficial al Ministerului Apelor şi Pădurilor.
Hidroelectrica promite regulament de navigare
Scandalul împotriva bărcilor cu motor, a skijet-urilor și a pontoanelor de pe lacul Tarnița ar urma să se încheie odată cu adoptarea unui regulament de navigație elaborat de Hidroelecetrica. Se așteaptă avizul Autorității Navale Române – Oficiul de Căpitanie Dej.
Petiție online pentru interzicerea ambarcaţiunilor motorizate
Asociația Societate Organizată Sustenabil (SOS) a lansat o petiție online pentru interzicerea ambarcaţiunilor motorizate, de la pontoane, la skijeturi, la bărci și până la hidroavioane, pe lacul Tarniţa, semnată de peste 7.500 de persoane, la ora actuală.
Problema a fost semnalată, la începutul lunii septembrie 2019, de către deputatul independent clujean Adrian Dohotaru, care a atras atenţia asupra faptului că lacul „e plin de pontoane cu motor, skijeturi şi bărci, mai nou şi hidroavioane, care poluează apa de unde bem”. Remarca a stârnit un scandal în rețeaua de socializare Facebook, după ce a susţinut că va propune o lege de interzicere a ambarcaţiunilor motorizate.