The Economist: "România are un oraş cu care se poate lăuda. Clujul arată unei ţări în derivă cum să se dezvolte"

The Economist: "România are un oraş cu care se poate lăuda. Clujul arată unei ţări în derivă cum să se dezvolte"

Jurnaliştii de la „The Economist” prezintă Cluj-Napoca drept unul dintre cele două oraşe ale ţării în care populaţie creşte, în condiţiile în care ţara a fost părăsită de 3-4 milioane de persoane.

„Clujul este unul dintre cele două oraşe din România a căror populaţie creşte, mai degrabă decât ă scadă”, le-a declarat primarul Emil Boc jurnaliştilor britanici, cărora le-a mai spus că, în 2019, va începe construcţia unui proiect imobiliar uriaş. "Clujul este prea mic pentru cei 450.000 de locuitori ai săi. Anul viitor ar trebui să înceapă construcţia a de noi locuinţe pentru 200.000 de persoane. Resursa de bază a Clujului, spune domnul Boc, sunt cei 100.000 de studenţi. Printre aceştia se numără mai  mult de 3.000 de străini, o raritate într-o ţară în care localnicii tind să plece în străinătate pentru a studia”.

Totuşi, după 5 ani de creştere spectaculoasă, Clujul îşi atinge limitele. "O cincime din populația activă a României lucrează peste hotare, motiv pentru care suferă și Clujul la capitolul forță de muncă", spun britanicii, citând un om de afaceri olandez care îşi plăteşte inginerii dublu faţă de situaţia din urmă cu 5 ani. Pentru a face faţă cererii pe piaţa de construcţii sunt aduşi muncitorii vietnamezi, se mai arată în articol. „Companiile se luptă ca „nebunii” pentru a angaja cei mai talentaţi oameni”, spune managerul unei firme de IT. 

"Restaurante noi au răsărit ca ciupercile, iar clădirile care stăteau să se prăbușească atrag acum privirile turiștilor", mai menționează The Economist. "Cu toate acestea, boom-ul industriei IT a dus la creșterea rapidă a prețurilor, de la mâncare până la întreținere, care sunt mai scumpe ca oriunde altundeva. Nu doar săracii și bătrânii, ci și cetățenii din clasa mijlocie sunt îndepărtați din oraș", punctează jurnaliștii britanici.

Articolul se termină, totuşi, într-o tentă pozitivă, fiind citată Mădalina Mocan, o cercetătoare din domeniul politic, care declară că „unii dintre studenţii ei fac o navetă de o oră şi jumătate pentru a ajunge la universitate. Cu toate acestea, doamna Mocan relatează, cu mândrie, că atunci când le spune altor români că este de la Cluj, aceştia exclamă: „Wow!”

 

Comenteaza