Theresa May a declanşat procedura pentru Brexit. Lira sterlină, în scădere

Theresa May a declanşat procedura pentru Brexit. Lira sterlină, în scădere
Premierul britanic Theresa May a semnat scrisoarea oficială pentru activarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, declanşând astfel procedura formală de separare a Marii Britanii de Uniunea Europeană.

Scrisoarea urmează să fie înmânată, miercuri, lui Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, de către ambasadorul britanic la UE, Sir Tim Barrow, la ora locală 13.30 (ora României, 14.30).

Potrivit BBC News, în cursul zilei de miercuri, premierul Theresa May va susţine un discurs în Parlamentul de la Londra în care va confirma declanşarea procedurii formale de ieşire a Marii Britanii din UE.

Premierul britanic a discutat telefonic miercuri seara cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cancelarul german Angela Merkel, relatează Mediafax.

Se estimează că negocierile vor începe la jumătatea luni mai, guvernul de la Londra indică că ar dori să poarte concomitent discuţiile privind ieşirea din Blocul comunitar şi cele referitoare la un acord comercial, însă oficialii europeni au declarat că este necesar ca cele două chestiuni să fie discutate separat.

Lira este în scădere uşoară, miercuri, în contextul în care investitorii se pregătesc de negocierile care vor dura doi pentru ca Marea Britanie să iasă din UE, după ce Theresa May a semnat procedura pentru declanşarea Brexit, scrie Bloomberg.

Potrivit Bloomberg, lira a pierdut 0,6%, ajungând la 1,2377 dolari.
„Investitorii care sunt încă neliniştiţi în legătură cu procedura de ieşire sunt posibili vânzători aici", a spus Mansoor Mohi-uddin, un strategist al NatWest Markets, compania de investiţii a Royal Bank of Scotland Group.

 

 

Comenteaza