TIFF 2011. Michael York e bolnav şi nu mai vine la Cluj, în schimb va sosi Jacqueline Bisset

TIFF 2011. Michael York e bolnav şi nu mai vine la Cluj, în schimb va sosi Jacqueline Bisset
Actriţa Jacqueline Bisset vine la TIFF 2011. În schimb, Michael York s-a îmbolnăvit şi nu va mai ajunge la Cluj.
  • La conferinţa de presă de astăzi au luat parte Florin Lăpădat directorul regional al Vodafone, Tudor Giurgiu - preşedintele TIFF, Mihai Chirilov - directorul artistic al festivalului şi Harry Ioncică, marketing development manager la Ursus Breweries, dar şi Darius Groza, web division director al agenţiei de publicitate Vitrina Advertising
  • Giurgiu: "În acest an am schimbat ordinea conferinţelor de presă: am început la Bucureşti, am continuat la Sibiu şi încheiem la Cluj".
  • Clipul ediţiei din acest an a festivalului parodiază pelicula "A fost sau n-a fost". Chirilov: Ideea a pornit de la faptul că în acest an serbăm zece ani de când noul film românesc a devenit foarte vizibil în lume, cu "Marfa şi banii" în 2001. L-am folosit pe Porumboiu pentru că atunci când am vrut să facem paralela între film şi fotbal - la TIFF lumea vine ca la meci - am considerat că Porumboiu e cel mai potrivit pentru că e singurul regzior român al noului val cu două filme câştigătoare ale trofeului Transilvania. "Porumboiu este Hagi-ul TIFF-ului". Campania video nu putea să nu fie inspirată din "A fost sau n-a fost" pentru că e unul dintre cele mai bune filme ale noului val. Este unul dintre cele mai bune debuturi ale ultimei decade.
  • Spotul este regizat de Marian Crişan. "Ni s-a părut mai înţelept să-l folosim pe Corneliu ca actor, să se detaşeze de propriul film. E o reuşită pentru că am reuşit să-i aducem pe cei actori din "A fost sau n-a fost?" la un loc într-un timp scurt. Porumboiu este singurul regizor român al noului val pe care un echipament de fotbal vine bine. "Pe filiaţie familială are pedigree fotbalistic, a jucat şi în echipa Vasluiului", spune Chirilov.
  • Giurgiu: Cred că această ediţie a zecea va fi o încununare a ceea ce am făcut până acum, dar şi un tur de forţă. Nu înseammă doar noi filme şi locuri noi de proiecţie ci şi dorinţa de  a crea un eveniment de referinţă. Vom provoca publicul cu o sumedenie de evenimente conexe - teatru, festival de muzică, concerte. Diferenţa majoră e o difersificare a arealului geografic unde au loc proiecţii: în acest an unul dintre marile pariuri este să organizăm proiecţii în aer liber în Mănăştur. Vom instala un ecran mare şi în fiecare seară de la ora 22 mănăşturenii au ocazia să vadă filme de TIFF gratis.
  • Giurgiu: e pentru prima dată la Cluj când am reuşit organizaţional şi financiar să chemăm foarte mulţi participanţi cu filme în competiţie şi nu numai. Vin peste şase sute de invitaţi străini. Va fi o ediţie care face diferenţa.
  • Giurgiu: actriţa Jacqueline Bisset va veni la Cluj şi va avea o proiecţie specială la TIFF. "O veste neplăcută: actorul Michael York, care confirmase prezenţa, nu va veni. S-a îmbolnăvit. Se pare că sunt probleme mai delicate şi ne-a transmis că nu va putea veni la Cluj". Proiecţia "Cabaret" va fi totuşi difuzată, iar premiul pentru întreaga activitate va fi de asemenea acordat.
  • Giurgiu: Piaţa  Unirii, punctul zero al festivalului, va fi reconfigurată: nu va avea doar cinematograful în aer liber, ci un concept nou, cu o "adevărată piaţă a festivalului", cu lansări de DVD-uri, întâlniri, zonă de conferinţe, masterclass-uri şi unde publicul va putea să bea o bere sau o cafea. "E un soi de concept integrat ca să aducem cât mai aproape de public accesul neîngrădit la regizori şi la invitaţi"
  • Giurgiu: conceptul de "teatru la TIFF", implementat de la această ediţie. Majoritatea se vor juca la Teatrul Maghiar. "E un proiect pilot, sperăm să intereseze penrtu că la Cluj sunt mulţi iubitori de teatru".
  • Expoziţii la TIFF: "una dintre marile provocări e realizarea unei expoziţii consistente şi speciale semnată Doina Levintza, care va pregăti un soi de parcurs printr-o carieră de zece ani cu mult film şi teatru". Expoziţia - la hotel Continental, un spaţiu care va fi deschis pe întreaga durată a festivalului. "E un spaţiu cu multă istorie şi multe poveşti", spune Giurgiu.
  • Chirilov: evenimentul incontestabil al acestei ediţii legat de filmul românesc este retrospectiva integrală a actorului Lucian Pintilie, programată pe durata celor zece zile ale festivalului. "Lucian Pintilie este cu siguranţă cel mai important cineast român"
  • Chirilov: Toate cele 12 filme din competiţie tratează destine individuale puse sub microscop şi aflate în situaţii - limită.  Filmul românesc din competiţie este "Principii de viaţă" de Constantin Popescu. "E un film cu cea mai pură vână a Noului Val, e un film contemporan".
  • Chirilov: un bonus în acest an, "Peştera viselor uitate" în 3D, de Werner Herzog.
  • Chirilov: secţiunile noi - trei focus-uri pe cinematografiile unor ţări care se află pe val - Portugalia, Norvegia şi Belgia. Secţiune conjuncturală - "Back to TIFF", cu o serie de regizori care au mai fost prezenţi la festival şi care prezintă producţii noi în acest an. O secţiune tematică - "Wasted youth" - s-a născut din vizionarea celor peste 400 de filme înscrise în festival, "când mi-am dat seama că multe tratează problema adolescenţilor şi modul în care se integrează, din ce în ce mai greu". "SUnt multe filme dure, lipsite de speranţă, din care s-ar putea trage concluzia că e cam naşpa să fii adolescent în lumea de azi".
  • Chirilov: 180 de lungmetraje în acest an, printre cele din top 10 - "Incendii", "Vulcanul" - singurul film de la TIFF care ajunge la Cluj după premiera mondială de la Cannes, "Şapte păcate iertate", "A fost odată în America", "An bisect", "Pina" 3D în proiecţe digitală, "un eveniment de neratat, care va beneficia de un statut special, cu un preţ special la bilet" şi "cel mai special film de la TIFF", "Misterele Lisabonei", cu o durată de patru ore şi jumătate, care va rula în două părţi.
  • Giurgiu: semnăm un parteneriat pe 3 ani cu compania Ursus, care e sponsorul principal. Ne bucurăm că această asociere va continua. Vodafone e partenerul cel mai de tradiţie al TIFF, de la ediţia I. Alţi sponsori: Nokia, L'Oreal.
  • Harry Ioncică, Ursus: în zece ani TIFF a crescut foarte mult şi a ajuns cel mai prestigios festival de film din România. Ursus va fi activ pe parcursul festivalului şi se va implica într-o serie de activităţi - Ursus open air, proiecţiile în aer liber din Mănăştur, o serie de petreceri în premieră pentru acest an - petercerea specailă ursus în 4 iunie şi vom oferi premiul de debut la gala de final a festivalului. "Este al terilea îan cînd Ursus este alături de TIFF. Ne-am angajat într-un parteneriat pe termen lung şi ne dorim ca în viitor acest festival să crească şi mai mult, alături de itneresul românilor pentru filmul românesc şi pentru berea de calitate.
  • Florin Lăpădat, Vodafone: Vodafone este sponsor fondator, chiar de la început din 2002. Oferim internet gratuit wifi în piaţa Unirii şi la Centrul Cultural Francez iar în Unirii oferim bilete gratuite şi invitaţii la evenimentele speciale şi lansăm o campanie de comunicare dedicată clujenilor, care traduce în limbaj ardelean replici celebre din filme. "Houston, we have a problem" devine "Houston îi bai!", "Apăi forţa fie cu tine" şi altele. Campania include machete în presă, panotaj stradal şi sampling.
  • Giurgiu: unul dintre monştrii sacri ai filmului mondial, dar care nu e o figură publică - Marin Karmitz, proprietarul trustului MK2 cu săli de cinematografe, născut în România dar care n-a mai venit acasă de "zeci de ani" şi va fi prezent la TIFF. El va fi însoţit de cei doi fii, care nu au fost niciodată în România.
  • O actriţă devenită regizor, Permilla August, va fi de asemenea prezentă la Cluj. A lucrat cu Ingmar Bergman şi a obţinut în 2002 la cannes premiul pentru cea mai bună actriţă. Vine la Cluj cu filmul "Beyond" pe cre l-a regizat, într-o proiecţie specială la Casa de Cultură a Studenţilor.
  • festivalul include în acest an o expoziţie de afiş de film semnată Clara Tamaş. "A făcut cele mai interesante şi cele mai bune afişe de film românesc din anii 60 şi 70", spune Giurgiu. Expoziţia are loc în hotelul Continental. 
  • Filmul "In a better world" care a luat premiul Oscar pentru film străin va fi difuzat într-o proiecţie specială la casa de Cultură a Studenţilor. Proiecţia are scop caritabil şi toată lumea plăteşte bilet, de la voluntari la presă şi organizatori - 10 lei.
  • 25 de filme sunt înscrise în Competiţia Locală a TIFF, până acum. O selecţie va fi difuzată la Fabrica de Pensule. "Nivelul e mult mai bun faţă de cel de anul trecut", spune Giurgiu.
  • Giurgiu: proiecţiile din Mănăştur vor avea un succes major dacă nu va ploua. E un loc ofertant. Cred că va fi un mare succes, mai ales că sunt filme de public. Dacă experimentul prinde ar fi bine să-l extindem.
  • Giurgiu: În acest an vor fi proiecţii la Odeon Multiplex, pentru prima dată. "Sălile sunt impecabile, vom pune pe ruta Cinema Florin Piersic - TIFF Welcome Point - Polus Center nişte microbuze din jumătate în jumătate de oră". 
  • Giurgiu: "am găsit cheia magică de la cabina de proiecţie a Casei de Cultură a Studenţilor. Acolo e chiar o sală de proiecţie, dacă ducem aparatura la Muzeul Cinematografiei de la Torino o putem vinde pe bani mulţi. Am găsit şi "Manualul proiecţionistului" din 1970. Parcă intri în altă realitate"
  • Groza: TIFF TV e o platformă video cu trei echipe dedicate de reporteri, care filmează şi montează conţinutul ca festivalul să fie reflectat pentru cei care nu sunt la festival. Va fi transmis şi pe Facebook şi pe Twitter, dar va fi publicată şi o monitorizare zilnică a presei, cu toate articolele, "aveţi grijă ce scrieţi, deci".
  • Giurgiu: Gala de deschidere va fi un spectacol cum n-aţi mai văzut, nu dau mai multe detalii.
Comenteaza