Tower vrea 24 de milioane de euro de la USAMV

Tower vrea 24 de milioane de euro de la USAMV
Dezvoltatorul imobiliar de pe Calea Floreşti s-a întors împotriva Unievrsităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară.

Parteneri în contractul de asociere încheiat în 2007, constructorul proiectului Tower Park şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) se războiesc acum pe bani mulţi la Tribunalul Comercial. Iniţial, USAMV a solicitat anularea contractului de asociere din cauză că firma nu a finalizat hotelul promis, iar ieri reprezentanţii Tower au răspuns cu o pretenţie de 24 de milioane de euro pentru că nu ar fi terminat proiectul imobiliar din motive imputabile universităţii.

Avocatul societăţilor Sterling Business Center şi Sterling International Development (foste Tower Business şi Tower Development) a depus ieri la Tribunalul Comercial Cluj o cerere reconvenţională în procesul în care USAMV cere anularea contractului de asociere cu cele două firme pentru realizarea proiectului imobiliar Tower Park de pe Calea Floreşti. Contractul de asociere încheiat în 2007 prevedea că USAMV concesionează terenul pentru proiectul imobiliar, iar firmele intră în proprietatea terenului în schimbul predării către universitate a unui hotel în aceeaşi locaţie.

Cele două firme Sterling solicită rezilierea contractului din vina USAMV şi plata de către instituţie a sumei de 24,3 milioane de euro, "reprezentând profitul nerealizat". Mai exact, reprezentanţii societăţilor imobiliare dau vina pe USAMV pentru faptul că proiectul Tower Park nu a fost finalizat. "Va rezulta din probaţiunea ce se va administra în acest dosar că motivul esenţial pentru care proiectul Tower Park nu a putut fi finalizat a fost situaţia juridică incertă a terenului", se arată în cererea reconvenţională a Sterling.

Reprezentanţii Sterling susţin că au întâmpinat încă de la început o serie de greutăţi în realizarea proiectului din cauza existenţei unor clădiri pe teren, despre care spun că trebuia predat liber. "Nicăieri în contractul de asociere nu se prevede că terenul ce va fi predat de USAMV în vederea hotelului, blocurilor şi celorlalte construcţii va fi ocupat de alte construcţii ce trebuie dezafectate de investitor. Viabilizarea amplasamentului - pe lângă demolarea construcţiilor existente fiind necesară devierea unui cablu de tensiune şi a unei magistrale de canalizare - a întârziat încă de la început, cu cinci luni şi jumătate", a precizat avocatul Sorin Militaru, din partea Sterling, în cererea reconvenţională. Potrivit acesteia, modificarea proiectului hotelului a generat, de asemenea, întârzierea începerii lucrărilor.

Proiectul imobiliar a fost estimat la valoarea de 47,5 milioane de euro, din care 30% asigura investitorul, iar restul de 70% era asigurat prin finanţare bancară. Reprezentanţii Sterling susţin că toate băncile la care au cerut finanţare i-au refuzat din cauza situaţiei juridice incerte a terenului: "incertitudinea proprietarilor anteriori şi modul în care USAMV a dobândit terenul". De asemenea, dezvoltatorul imobiliar arată că sunt mari semne de întrebare asupra posibilităţii ca USAMV să transfere către firmă în mod valabil dreptul de proprietate asupra terenului fără autorizaţia ministerului de resort.

De asemenea, firmele cer în subsidiar, în eventualitatea refuzului acordării despăgubirii, ca instanţa să oblige universitatea să încheie cu acestea un act autentic de transfer al proprietăţii terenului de pe Calea Floreşti, iar în caz de refuz hotărârea judecătorească să ţină loc de act autentic pentru intabulare. Instanţa a acordat un nou termen de judecată pentru noiembrie, până când Sterling trebuie să achite o taxă de timbru judiciar conformă cu suma de 24 de milioane de euro solicitată.

În 2010 USAMV a pornit procesul împotriva Tower şi a acuzat societăţile de neîndeplinirea contractului, solicitând constatarea nulităţii acestuia. Conducerea USAMV este nemulţumită că firma Tower încă nu a finalizat construcţia unui hotel de trei stele şi a unui centru de conferinţe destinate, prin contract, universităţii. Potrivit acţiunii universităţii, aceasta nu avea îndatorirea demolării construcţiilor existente pe teren şi nu este responsabilă pentru faptul că investitorul nu a respectat termenul de finalizare din contract, care a fost prelungit cu şase luni peste cel iniţial, care era 31 octombrie 2009.

USAMV a încheiat în 2007 contractul de concesiune pe 49 de ani. Pe terenul de aproape trei hectare obţinut prin concesiune de la USAMV compania Tower s-a angajat să construiască, pe lângă hotel, un ansamblu rezidenţial denumit Tower Park, cu trei turnuri de 18 etaje şi patru turnuri de 12 etaje, însumând 470 de apartamente care ar fi trebuit finalizate în decembrie 2009. Circa o sută de oameni care au plătit avansuri şi nu şi-au mai văzut apartamentele se judecă cu firmele Sterling.

 

Comenteaza