Tradiții clujene: Schimbarea la față sau „Probejenia”

Tradiții clujene: Schimbarea la față sau „Probejenia”
| Foto: Facebook.com/Traditii Clujene - Schimbarea la Față – icoană pe sticlă, autor călugărul iconar Ilarion Mureșan

An de an, în data de 6 august, lumea creștină celebrează sărbătoarea „Schimbarea la Față”, sau „Probejenia”, „Probojănia” cum îi spun oamenii satelor.

Potrivit reprezentanților Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, denumirea populară vine din vechi termeni slavoni, bisericești.

În lumea satului, aceasta este considerată „un prag” din perpetua curgere a anotimpurilor, o punte de legătură dintre vară și toamnă. Dacă această zi era însorită și caldă, toamna urma a fi roditoare, iar dacă ploua, toamna va fi ploioasă și înnegurată.

Primul semn al toamnei în această zi este schimbarea culorii pădurii. Apele devin reci, astfel că nu se mai scaldă copiii în undă, că „o spurcă jivinele”, spun credințele populare, după cum arată Maria Bocșe, în volumul „Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania – sărbători, credințe și mituri”, apărut sub egida Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Tot acum, oamenii satelor care, la vremea solstițiului de vară (la Sânziene) își scoteau patul pe prispa casei, în „târnaț”, de la Probojenie își duceau din nou patul în casă, asa cum spun și versurile populare:

Comenteaza