Traseul Via Transilvanica poate fi explorat virtual pe Google Street View

Traseul Via Transilvanica poate fi explorat virtual pe Google Street View

O mare parte din traseul Via Transilvanica este disponibil în imagini panoramice Street View, pe Google Maps, începând din această toamnă.

Aproape 900 de kilometri ai drumului pot fi exploraţi digital de orice persoană din lume, cu o conexiune la internet.

Traseul Via Transilvanica are peste 1.400 km şi porneşte din Bucovina, de la Putna, străbate Transilvania şi se încheie la Drobeta Turnu Severin, pe malul Dunării. Două treimi din acest traseu sunt fotografiate şi accesibile în Google Street View.

Un călător virtual pe Via Transilvanica se poate opri la Mănăstirea Suceviţa, monument aflat pe lista Unesco World Heritage Sites, poate face un tur al Castelului Teleki de la Posmuş sau vizita oraşul antic Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Vizitatorii „se pot plimba” prin pădurile dese ale Bucovinei sau pe pajiştile din zona Viscri, să treacă pe lângă o turmă de oi sau să se oprească să admire Râpa Roşie de lângă Sebeş. Via Transilvanica este „drumul care uneşte”, drumul care aduce aproape comunităţile locale.

„Cu un click ajungi în satul Inlăceni, unde poţi savura un moment de linişte în biserica unitariană, treci prin sate abandonate sau explorezi sate tradiţionale precum Poiana Negri sau Obârşia Cloşani. Mai mult, te poţi opri la una dintre afacerile locale care oferă servicii de ospitalitate călătorilor pe Via Transilvanica şi care pot fi găsite pe Google Maps pe traseu, precum această casă tradiţională transilvăneană din comuna Axente Sever”, spun reprezentanţii Asociaţiei Tăşuleasa Social.

„Temelia pe care s-a construit Via Transilvanica înseamnă un univers rural şi un patrimoniu natural excepţional, trecând prin 2000 de ani de istorie, cultură şi diversitate. Parteneriatul cu Google este absolut firesc, căci prezenţa pe Street View şi Google Maps oferă acestui proiect o deschidere către toate persoanele conectate la internet. Fiecare poate să-şi construiască propria lui vizită pe Via Transilvanica. Oricât de mult am face noi ca Via Transilvanica să fie atractivă, ea va exista şi va prospera atâta timp cât va fi vizitată şi bătută de cât mai mulţi drumeţi, din cât mai multe colţuri ale lumii”, declară Alin Uşeriu, fondatorul şi preşedinte asociaţiei.

Pentru preluarea imaginilor panoramice de pe Via Transilvanica a fost utilizat un triciclu dedicat unor astfel de proiecte, de tipul recumbent bike, echipat cu o instalaţie pe care se montează camera panoramică.

Tot procesul de fotografiere a durat aproximativ o lună şi s-a derulat în august - septembrie 2023.

Comenteaza