Triplu eveniment la Bucea, la 30 de ani de la înfiinţarea parohiei ortodoxe
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iul 2010, 17:08
- Eveniment
- Ascultă știrea

Serbarea a 30 de ani de la înfiinţarea parohiei ortodoxe din satul clujean Bucea, aniversarea de către preotul paroh Mircea Dejeu a trei decenii de preoţie, dar şi a două decenii de la începutul relaţiei de prietenie cu locuitorii din localitatea germană Lorsch, au fost cele trei evenimente care au adunat câteva sute de persoane ieri, în curtea bisericii ortodoxe din satul clujean. Liturghia a fost oficiată de PS Irineu Pop Bistriţeanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului.
“Am căutat printre documente şi am găsit că în 4 iulie 1982, cu ocazia sfinţirii acestei biserici (biserica nouă - n.red.) din Bucea, de către regretatul episcop Teofil Herineanu, am afirmat că «Bucea va fi capitala activităţii mele. Aici mă voi identifica cu tot ce înseamnă interesele acestei parohii». Rămâne la latitudinea dumneavoastră să apreciaţi dacă mi-am respectat aceste cuvinte”, le-a transmis preotul Mircea Dejeu credincioşilor, la finalul liturghiei, care a fost oficiată, ieri, în biserica nouă din localitatea Bucea din comuna Negreni.
Preotul a făcut şi un bilanţ al activităţii parohiei, care a inclus realizări precum finalizarea bisericii noi în 1982, construcţia casei parohiale trei ani mai târziu, schimbarea acoperişului bisericii de lemn în 1988, ridicarea Casei de Cultură cu sprijin masiv de la partenerii germani, înălţarea unui monument pentru eroii locali din cel de-al Doilea Război Mondial sau construirea unui altar de vară. în ultimii doi ani au fost amenajate trepte de piatră de acces la biserica-monument istoric, care datează din 1791, trotuare de piatră în jurul bisericii noi şi casa de cultură sau a fost ridicată o poartă de stejar de acces spre biserica veche.
“Lucrările din ultimii doi ani au costat aproximativ 1,4 miliarde lei (140.000 lei - n.red.), din care 85-90% sunt acoperiţi, dar sperăm ca până la sfârşitul anului să ne achităm toate datoriile”, a menţionat preotul Mircea Dejeu. între cei care au avut aport la lucrări se numără, conform preotului, doi fii ai satului, Aurelia Cristea şi arhitectul Gavril Albiter, care au contribuit cu peste 100 milioane de lei vechi, dar şi alţi trei prieteni ai parohiei, cu 300 de milioane de lei.
Liturghia de ieri a fost oficiată de Preasfinţitul doctor Irineu Pop Bistriţeanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului, coleg de generaţie cu preotul paroh, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. “în lumea noastră se spune tot mai mult că Dumnezeu s-a îndepărtat de noi, în realitate Dumnezeu este mai aproape de noi ca oricând”, a punctat PS Irineu, care a făcut şi o prezentare succintă a mai multor momente când Mântuitorul Iisus Hristos li s-a arătat şi după înălţarea Sa la ceruri, mai multor persoane, începând cu Sfântul Arhidiacon Ştefan şi cu Sfântul Apostol Pavel.
“Feriţi-vă de păcate şi de vicii, care alungă harul şi paralizează viaţa noastră sufltească! Păziţi dreapta credinţă, puneţi-L pe Dumnezeu pe primul loc în viaţa voastră şi pe toate celelalte necesare le veţi avea!”, i-a mai îndemnat pe credincioşi ierarhul, care împlineşte anul acesta 20 de ani de când este episcop.
El a primit cu acest prilej o diplomă onorifică din partea preotului Mircea Dejeu. La evenimentul de ieri de la Bucea au participat şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Radu Bica, senatorul Alexandru Cordoş, dar şi primarii din Huedin şi din comunele Negreni, Poieni, Bulz şi Ciucea.
Preotul Constantin Târziu, de la Paris la Bucea
Părintele Constantin Târziu, paroh la biserica Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavril şi Rafail din Paris, unde se reunesc mulţi români emigraţi în Franţa, a fost prezent ieri la eveniment, în calitate de slujitor, fiind coleg de generaţie cu preotul paroh din Bucea: “Dacă guvernanţii ar fi realizat ce au realizat preoţii şi călugării noştri, biserici şi catedrale, nu am fi fost astăzi în această situaţie”, a opinat preotul, care locuieşte în Franţa de 30 de ani.
Preasfinţitului Irineu, care aniversează anul acesta două decenii de episcopat
Parohia din Bucea a sărbătorit ieri 30 de ani de la înfiinţare, de când este preot paroh şi părintele Mircea Dejeu Amenajarea treptelor de acces dinspre drumul european spre biserica-monument istoric (secolul XVIII) din Bucea, una dintre principalele realizări din ultimii doi ani / fotografii Ioana Tohat