“Tunul” dat de contabila Cosmina Druţă: 4,5 milioane de euro
- Scris de Nicoleta Nap
- 05 Mar 2013, 21:59
- Eveniment
- Ascultă știrea

Cosmina Druţă, în calitate de contabilă a Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Vest (ADRNV) şi a Institutului Regional pentru Cercetare, Educaţie şi Transfer Tehnologic (IRCETT SA) a transferat timp de mai mulţi ani sume de bani din conturile celor două instituţii în contul propriei firme, Vangher SRL, sub acoperirea unor contracte false. Suma transferată fraudulos se ridică la 2,5 milioane de euro, însă, consecinţele faptelor contabilei, judecată în prezent pentru fals, înşelăciune şi spălare de bani, sunt mult mai grave.
Încă din faza urmăririi penale, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Cluj au arătat că Druţă a omis şi să plătească asigurările de sănătate şi şomaj pentru salariaţii ADRNV şi IRCETT. În decurs de aproape patru ani de neplată, penalităţile au ajuns la cote astronomice. Conform unei evaluări făcute de specialişti în finanţe pentru ADRNV, "gaura" creată de Druţă se ridică la suma de peste 20 de milioane de lei, adică aproximativ 4,5 milioane de euro. Mai exact, conform evaluării, ADRNV a fost prejudiciată cu 14,5 milioane de lei, iar IRCETT cu 4,5 milioane de lei, bani pe care cele două instituţii le cer înapoi de la fosta contabilă. Conform avocatului Anatol Pânzaru, apărătorul ADRNV, până în prezent s-au recuperat doar 122.000 de lei.
Procesul Cosminei Druţă, arestată în august 2012, şi al soţului ei, Vasile Naica, judecat în stare de libertate, se apropie de final, cel puţin pe latura penală. Cei doi soţi au fost asociaţi şi administrau firma Vangher SRL, pe care funcţiona cafeneaua Tabu de pe strada Moţilor din Cluj-Napoca. Firma, spre care Druţă a direcţionat banii ADRNV şi IRCETT timp de peste trei ani, a avut ca obiect de activitate şi construcţiile, după ce contabila s-a decis să se apuce de afaceri imobiliare cu banii furaţi.
Ieri, Tribunalul Cluj a audiat şapte martori, între care s-au aflat foşti angajaţi ai Vangher SRL şi vânzători ai mai multor apartamente semi-finisate achiziţionate de contabilă în comuna Floreşti. Conform procurorilor, femeia a cumpărat peste 30 de apartamente pe care ulterior le-a revândut. Din banii sustraşi, aceasta a mai cumpărat şi 2 kg de aur, precum şi maşini de lux. Procurorii au sechestrat bunurile, însă instanţa, cu acordul tuturor părţilor, a dispus, de curând, ridicarea acestei măsuri pentru ca ADRNV să îşi poată recupera măcar o parte din prejudiciu.
Majoritatea apartamentelor au fost înstrăinate deja de Druţă, care a încheiat antecontracte de vânzare-cumpărare cu mai multe familii de clujeni. După ce imobilele vor fi trecute în proprietatea ADRNV, cumpărătorii vor plăti rate către agenţie. Însă avocaţii ADRNV şi IRCETT au arătat la termenul de judecată de ieri că angajaţii de la Cartea Funciară refuză să radieze notificarea privind sechestrul asupra apartamentelor dacă nu li se prezintă o hotărâre "irevocabilă", ceea ce în domeniul dreptului penal nu există. Prin urmare, judecătorul care a emis şi hotărârea de ridicare a sechestrului a decis să se trimită reprezentanţilor Cărţii Funciare o adresă prin care să se arate că decizia instanţei este executorie, şi a fost luată cu acordul inculpatei şi a procurorilor DNA.
La audierile de ieri, foştii angajaţi ai Vangher SRL, pe de o parte personal administrativ, dar şi barmani şi şoferi, au declarat la unison că Vasile Naica era asociat la firmă, dar că acesta nu se implica decât în aprovizionarea cafenelei. Sarcinile angajaţilor erau trasate de Cosmina Druţă, au spus aceştia. Femeia negocia vânzarea apartamentelor chiar în cafenea, cu diverşi potenţiali cumpărători, însă Vasile Naica nu a fost văzut la acele întâniri, potrivit martorilor. "Venea la cafenea, se juca pe calculator şi pleca", a spus Mihai Curt, unul dintre foştii barmani angajaţi de soţii Druţă şi Naica. Însă, declaraţiile celorlalţi martori nu i-au fost la fel de favorabile lui Vasile Naica. "Pe Naica l-am văzut de câteva ori, a fost pe şantier şi i-am dat nişte lemne de foc pentru o persoană. A mai venit o dată cu nişte persoane, despre care cred că ar fi potenţiali cumpărători, la casa pe care o construiam", a arătat Ivan Motilică, unul dintre investitorii imobiliari din Floreşti care i-a vândut Cosminei Druţă mai multe apartamente.
Totodată, martorul Cristian Biriş, care a încheiat cu Vangher SRL contract de prestări servicii pentru finisarea a 15 apartamente cumpărate de Druţă, a spus că Vasile Naica a semnat procese verbale de recepţie pentru cinci locuinţe. Declaraţia acestuia arată că Naica nu era complet străin de activităţile ilicite ale soţiei sale, aşa cum a pretins inculpatul în faţa instanţei. Soţul Cosminei Druţă este acuzat de spălare de bani, într-o formă mai uşoară a infracţiunii, respectiv pentru "dobândirea, deţinerea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni". La următorul termen, din 26 martie, Tribunalul Cluj va decide dacă disjunge latura civilă a procesului, având în vedere că partea penală este, practic, finalizată, urmând să se pronunţe sentinţele.