Tur ghidat pentru nevăzători. Centrul Clujului, admirat altfel

Tur ghidat pentru nevăzători. Centrul Clujului, admirat altfel
Finalizat în toamna anului trecut, proiectul “Terra Mirabilis” continuă în prezent cu „Terra Cognita: Centrul Istoric al Clujului Accesibil Nevăzătorilor”. O primă acţiune va avea loc miercuri şi va angrena 55 de tineri nevăzători sau cu deficiențe de vedere din toate colțurile țării.

Aceştia vor vizita, însoţiţi de voluntari antrenaţi şi formaţi în cadrul proiectului-mamă, centrul istoric al Clujului. Turul va începe la ora 15:30 la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere şi va dura două ore şi jumătate, timp în care tinerii vor trece prin Piaţa Avram Iancu și Piaţa Unirii și vor admira Muzeul Farmaciei, cel al Patriarhiei şi cel Etnografic.

Proiectul de faţă, continuare a celui din 2014, care a pus bazele unor schimburi naționale și internaționale de persoane nevăzătoare sau cu dizabilități de vedere, îşi propune să efectueze o serie de tururi ghidate dedicate acestora. Ele se vor desfăşura în română şi engleză, cu ajutorul alfabetului Braille. Tururile vor cuprinde cele mai reprezentative obiective turistice, monumente și lăcașuri de cult și vor scoate în evidenţă dimensiunea multiculturală și multietnică a orașului.

În vederea realizării traseelor turistice, adaptate nevoilor nevăzătorilor, în cadrul proiectul "Terra Mirabilis" s-a realizat suportul material menit să le documenteze și s-au calificat voluntari, în număr de opt, capabili să însoțească în siguranță persoanele sau grupurile de nevăzători.

Suportul material este format din ghiduri turistice, hărți și materiale informative și promoționale, care permit unei persoane sau unui grup de persoane cu dizabilități de vedere să parcurgă în siguranță un traseu de vizitare al Clujului.

Ambele proiecte au fost iniţiate de Asociația Babilon Travel şi finanțate de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

Comenteaza