Activiştii italieni susţin că urşii agresivi de la ei pot fi transferaţi în România

Activiştii italieni susţin că urşii agresivi de la ei pot fi transferaţi în România
| Foto: Shutterstock Photo

Organizaţiile pentru protecţia animalelor din Italia propun transferul în România al unui urs care a atacat un turist, notează EFE, citată de Agerpres. "Există o alternativă de transfer", susţin acestea. 

Activişti pentru drepturile animalelor din Italia au reuşit să obţină în instanţă oprirea aplicării unui ordin emis de preşedintele provinciei italiene Trento care prevedea împuşcarea unui urs. Animalul atacase un turist ce se plimba într-o pădure, a informat luni agenţia EFE.

În data de 16 iulie un urs din Italia a atacat un turist ce se plimba singur printr-o pădure. În urma atacului victima a suferit răni la mâini şi picioare. Preşedintele regional provinciei italiene Trento a emis un prim ordin de împuşcare a ursului, dar care acesta a fost suspendat preventiv de justiţie cu argumentul că nu exista „o evaluare definitivă a trasabilităţii reale a atacului ursului”.

Tribunalul Administrativ Regional din Trento a acceptat cererile înaintate de mai multe grupuri de apărare a animalelor pentru a nu fi aplicat ordinul de ucidere a ursului.

Preşedintele regional al provinciei, Maurizio Fugatti, emisese duminică acest ordin, însoţit de probele conform cărora ursul „Kj1”, numele dat ursului, este responsabil pentru atacul asupra turistului, astfel că a dispus împuşcarea ursului, a doua dispoziţie de acest fel după zece zile de polemici.

Avocata grupului „Onlus” pentru protecţia animalelor, Francesca Patanella, a susţinut că în România „sunt pregătiţi să primească ursul” şi a calificat drept „inutil” ordinul de împuşcare a acestuia, „dat fiind că există o alternativă de transfer, aşadar, uciderea unui animal poate fi considerată un delict, dacă nu este absolut necesară”, a informat digi24.ro

Amintim că în România recent un urs a ucis o tânără în timp ce se afla în drumeţie pe un traseu montan din Jepii Mici. Totodată urşii coboară tot mai des în localităţile montane şi răstoarnă tomberoane în cautare de hrană, sau stau la marginea şoselei pe Transfăgărăşan cerşind alimente de la şoferi. 

Citeşte şi: Bărbat atacat de URS / Multiple leziuni la nivelul toracelui și membrelor inferioare
Citeşte şi: Tragedia din Jepii Mici s-a derulat cu dispecerii 112 în telefon / Ultimele cuvinte ale Dianei: "AJUTOR, MĂ ATACĂ!"

Comenteaza