Uioreanu, Bene şi Pogăcean rămân, în continuare, la închisoare

Uioreanu, Bene şi Pogăcean rămân, în continuare, la închisoare
Instanţa a decis să respingă, din nou, cererile de eliberare din arest a preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu şi a oamenilor de afaceri Ioan Bene şi Vasile Pogăcean.

După ce marţea trecută, instanţa a decis să menţină măsura de arest preventiv pentru încă 30 de zile, Horea Uioreanu, Ioan Bene şi Vasile Pogăcean au contestat decizia.

Judecătorii Curţii de Apel Cluj au hotărât astăzi să respingă contestarea celor trei, astfel că aceştia vor rămâne în continuare după gratii.

Pe 23 iunie, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Cluj au dispus trimiterea în judecată a lui Horea Uioreanu, președintele suspendat al Consiliului Județean Cluj, alături de oamenii de afaceri Ioan Bene și Vasile Pogăcean. Cei trei se află în arest preventiv încă din 29 mai. Tot atunci, Tribunalul Cluj a dispus prelungirea mandatelor de arestare preventivă pentru încă 29 de zile.

Uioreanu este acuzat de comiterea a cinci infracţiuni de luare de mită, dintre care două în formă continuată (10 acte materiale, respectiv şapte acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator (două acte materiale) şi complicitate la spălare de bani.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, inculpatul Uioreanu Horea Dorin

- a pretins de la inculpatul Pogăcean Vasile suma totală de 693.224 lei din care, în perioada aprilie 2013-mai 2014, în mod repetat, a primit în zece tranşe, suma totală de 134.500 lei pentru ca, în exercitarea funcţiei sale, să direcţioneze alocări bugetare din bugetul CJ Cluj nemijlocit sau prin mecanismele de finanţare reglementate de OUG nr. 28/2013 către unităţi administrativ teritorial din judeţul Cluj, în vederea finanţării contractelor pe care respectivele entităţi le aveau cu societatea Sinai Compimpex SRL, deţinută de inculpatul Pogăcean Vasile.

- a pretins de la inculpatul Bene Ioan suma totală de 300.000 lei, din care în perioada octombrie 2012-martie 2014, în mod repetat a primit în şapte tranşe suma totală de 278.000 lei pentru ca, în exercitarea funcţiei sale, să direcţioneze alocări bugetare din bugetul CJ Cluj nemijlocit în vederea plăţii contractelor derulate de SCC Napoca SA deţinută de inculpatul Bene Ioan,

În încercarea de a disimula adevărata înţelegere între părţi, respectiv plata unei sume cu titlu de mită, la data de 13 mai 2014, inculpatul Uioreanu Horea Dorin a convenit cu inculpatul Bene Ioan ca acesta să facă demersuri pentru încheierea în fals a unui contract şi a unei facturii fiscale între una din societăţile deţinute de omul de afaceri, respectiv SC Napocamin SRL cu societatea Centrul de Cercetări şi Studii Calitative şi Cantitative SRL. Actele respective atestă în fals o convenţie comercială între cele două societăţi, fiind folosite pentru a crea aparenţa unei plăţi licite asupra unui studiu de piaţă - sondaj de opinie de care a beneficiat preşedintele Consiliului Judeţan Cluj, în valoare de 5.000 euro.

- a pretins, împreună cu inculpatul Petran Ioan, consilier judeţean, la data de 9 aprilie 2014, de la inculpatul Davidescu Gabriel Radu, director de dezvoltare al SC UTI Grup SA, suma de 20.000 euro (câte 10.000 euro pentru fiecare din cei doi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Cluj) pentru ca, în exercitarea atribuţiilor funcţiei, să promoveze în cadrul CJ Cluj un proiect de hotărâre şi să emită o Hotărâre de Consiliu Judeţean, prin care să se aprobe, în favoarea societăţii UTI Hotel & Parking SRL, în cadrul contractului de concesiune derulat cu CJ Cluj, realizarea unei parcări long term pentru 108 locuri în incinta Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj Napoca. Din banii pretinși, la data de 17.04.2014, a primit efectiv 5.000 euro.

 

Comenteaza