Ultimele informații despre proiectele care salvează nordul județului Cluj

Ultimele informații despre proiectele care salvează nordul județului Cluj
| Foto: Facebook / Info Trafic Jud. Cluj

Drumul expres Cluj-Napoca – Dej și drumul de legătură cu municipiul Dej sunt două inițiative care ar trebui să rezolve problema traficului din nordul județul Cluj. ZIUA de CLUJ îți spune care este stadiul celor două proiecte.

Chestionat de deputatul Remus Lăpușan (PSD Cluj) referitor la stadiul proiectului drumului expres Cluj-Napoca - Dej și a drumului de legătură cu municipiul Dej, așa numita mini-centură, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că, la începutul lunii martie, s-a dat undă verde pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru drumul expres. Studiul ar urma să fie gata până în luna septembrie 2026. După finalizarea acestuia și stabilirea indicatorilor tehnico-economici, care vor lămuri și problema costurilor, vor putea începe procedurile de licitație pentru proiectarea și execuția drumului expres.

În ce privește drumul de legătură cu municipul Dej, acesta este cuprins în cadrul proiectului „Drum de mare viteză Baia Mare-Bistrița”, pentru care, de asemenea, este în curs de elaborare studiul de fezabiliate.

Deputatul Remus Lăpușan a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, de ce sunt importante aceste proiecte.

„Ne preocupă toate proiectele mari de infrastructură din județ deoarece acestea aduc creștere economică. Legat de drumul express Cluj -Dej, un proiect important de conectivitate la nivel regional, am insistat să avem un calendar care să ajute la implementarea investiției într-un timp cât mai scurt. O să urmărim calendarul schițat în acest moment și o să insistăm ca, după finalizarea studiului de fezabilitate, să se treacă cât mai repede la fazele care să ne ducă la execuția propriu-zisă", a spus deputatul Lăpușan, care i-a mulțumit ministrului Sorin Grindeanu pentru implicare.

Cât despre începerea lucrărilor efective, Lăpușan a completat: „2027 ar putea fi organizată licitația și în funcție de contestații buget etc să înceapă lucrările de proiectare. 2028 (e anul în care ar putea începe lucrările -.n.red) dar o să urmărim îndeaproape fiecare pas ".


Drumul Cluj-Dej, un coșmar pentru șoferi: Cozi de mașini și blocaje în trafic

Denumită oficial "Drum de conectivitate la drumul de mare viteză Dej – Bistrița’’, așa numita mini-centură a Dejului este de fapt un sector de 1,66 km pentru care autoritățile au prevăzut o durată de execuție de 24 luni. Drumul este prevăzut cu două benzi de circulație, spațiu verde, pistă de biciclete și trotuar.

Actualmente, municipiul Dej este traversat de drumul național DN 1C, iar in partea de nord-est acesta se intersectează cu DN 17, în zona administrativă, sectoarele de drum având și funcțiuni de stradă, respectiv strada 1 Mai și strada Bistriței, unde se formează constant cozi de mașini.

Astfel, pentru scoaterea traficului greu și de tranzit din interiorul orașului, este prevazută realizarea unui drum care să ocolească zona urbană, să asigure conexiunea între DN 1C (str. 1 Mai) – DN 17 ( str. Bistriței) și, totodată, să asigure conectivitatea cu viitorul drum de mare viteză Dej - Bistrița.

Primarul de la Dej, previziuni optimiste

În luna februarie a acestui an, primarul de la Dej, Costan Morar, preciza ce pași s-au făcut în privința mini-centurii de la Dej, care, în luna decembrie a anului trecut, a primit undă verde de la Guvernul României. Previziunile lui în privința licitației erau optimiste.

„Am găsit o soluție finală în ce privește traficul, în ideea în care să facem legătura între DN1C zona gării și DN17 strada Bistriței la intersecție cu Baia Mare, care constă într-o investiție cu un pod peste Someș, un pod peste calea ferată. Am făcut toate demersurile necesare, cu studiul de fezabilitate, am fost la București și am trecut prin trei comisii de specialitate, și în urmă cu două luni s-au acceptat și avizele celor trei ministere – Ministerul Transporturilor, al Fondurilor Europene și Ministerul de Finanțe. S-a semnat contractul și în decembrie a fost și hotărârea de guvern pentru finanțarea acestui proiect pe fonduri europene, nerambursabile. Noi, în calitate de parteneri ne-am luat obligativitatea de a identifica coridorul de expropriere pe o lungime de 1,7 kilometri.

Licitația cred că se va demara undeva în luna iulie, iar în toamnă eu cred că vom avea executantul la atât de mult dorita mini-centura Dejului. Valoarea proiectului este de 38 milioane euro plus TVA. Undeva, în doi ani jumate ar trebui să aem mini-centura orașului nostru”, spunea atunci Costan Morar.

Comenteaza