Un nou conflict la orizont? Președintele Erdogan ameninţă Israelul cu intervenţia militară

Un nou conflict la orizont? Președintele Erdogan ameninţă Israelul cu intervenţia militară
| Foto: timesofisrael.com

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat duminică faptul că Turcia ar putea intra în Israel, aşa cum a făcut în trecut în Libia şi Nagorno-Karabah.

Preşedintele turc Erdogan a început să discute despre acest război în timpul unui discurs în care a lăudat industria de apărare a ţării sale, scrie agenţia Reuters.

„Trebuie să fim foarte puternici, astfel încât Israelul să nu poată face aceste lucruri ridicole Palestinei. La fel cum am intrat în Karabakh, la fel cum am intrat în Libia, am putea face acelaşi lucru cu ei”, a declarat Erdogan la o reuniune a partidului său de guvernământ AK Party în oraşul său natal Rize.

„Nu există niciun motiv pentru care să nu putem face acest lucru ... Trebuie să fim puternici, astfel încât să putem lua aceste măsuri”, a adăugat Erdogan în discursul televizat, relevă sursa citată.

În 2020, Turcia a trimis personal militar în Libia în sprijinul Guvernului de Acord Naţional din Libia, recunoscut de Naţiunile Unite. Prim-ministrul libian Abdulhamid al-Dbeibah, care conduce guvernul de uniune naţională din Tripoli, este susţinut de Turcia.

Turcia a negat orice rol direct în operaţiunile militare ale Azerbaidjanului în Nagorno-Karabah, dar a declarat anul trecut că utilizează „toate mijloacele”, inclusiv pregătirea şi modernizarea militară, pentru a-şi sprijini aliatul apropiat.

Totodată, Erdogan este cunoscut ca un critic al acţiunilor comise de Israel în Fâşia Gaza.

Comenteaza