Un pensionar de peste 80 de ani, victima angajatelor de la CEC Bank

Un pensionar de peste 80 de ani, victima angajatelor de la CEC Bank
Toate cele trei inculpate din dosarul „SRL la CEC Bank" s-au prezentat luni la Judecătoria Cluj-Napoca, la primul termen al procesului în care sunt acuzate că au furat din conturile a 22 de clienţi. La proces a venit şi un octogenar, păgubit cu 150.000 de lei. Acesta făcea economii încă de când avea 8 ani.

Ana Olga Coldea, fost ofiţer de cont, Daniela Liana Brie, fostă şefă de agenţie şi Vincze Ana Maria, fostă casieră, toate trei ex-angajate la Agenţia nr.6 CEC Bank Cluj, au fost prezente ieri la procesul în care sunt acuzate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) de fals în înscrisuri şi uz de fals, furt, delapidare şi abuz în serviciu. Cele trei femei sunt judecate în stare de libertate şi au venit însoţite de rude şi avocaţi.

La Judecătoria Cluj-Napoca au venit şi doi dintre clienţii CEC Bank, păgubiţi de cele trei inculpate. Dacă Roxana Tripon şi-a retras plângerea şi a renunţat să se mai constituie parte civilă, în schimb, Constantin Bujor, un pensionar în vârstă de 81 de ani, le cere celor trei femei daune morale şi materiale ce totalizează suma de 150.000 de lei.

Roxana Tripon a povestit pentru ZIUA de CLUJ că a renunţat la plângerea penală dar şi la constituirea ca parte civilă pentru că lucrează în străinătate, iar drumurile pe care ar trebui să le facă pentru a se prezenta la proces ar fi prea costisitoare. „Nu cred că e lucrul cel mai bun să renunţ la plângere, dar nu îmi permit să tot vin la proces. Sper ca procurorii şi judecătorii să facă ceea ce trebuie. Oricum, eu mi-am pierdut încrederea în băncile din ţară şi mi-am deschis conturi în străinătate, unde lucrez", a spus tânăra, păgubită în acest caz cu peste 20.000 de lei. „Banii aceia erau munciţi, proveneau din câştigul făcut în străinătate. Tatăl meu se ocupa de relaţia cu CEC Bank, i-am dat împuternicire. Când a aflat că au dispărut toţi banii din cont nici nu a ştiut cum să îmi spună aşa ceva. Prejudiciul a fost acoperit în totalitate de bancă, deci mi-am recuperat banii. Dar ce au făcut acele angajate este foarte ruşinos, să fure bani din conturile de economii ale clienţilor", a spus Roxana Tripon.

Clujeanul de la care a pornit ancheta procurorilor, Constantin Bujor, a declarat în faţa judecătorului că doreşte să se constituie ca parte civilă, cerând şi despăgubiri morale, întrucât, după episodul cu CEC Bank s-a îmbolnăvit de Parkinson. Constantin Bujor a fost fraudat la toate cele cinci conturi de depozit deschise la CEC Bank. „Am depus bani la CEC încă de când eram elev în clasele primare. Am o nepoată de 16 ani şi i-am făcut un cont de economii de când s-a născut. Apoi, eu fiind pensionar şi având o pensie bună, am lucrat în Armata Română zeci de ani, am deschis conturi şi am depus bani şi pentru copiii mei. Am mai avut şi eu un cont. Mergeam la sucursala 6 pentru că îmi era aproape de casă. Frauda a ieşit la iveală când am cerut extrase de cont. Ce au făcut aceste femei nu poate fi caracterizat decât ca diabolic", a povestit Bujor pentru ZIUA de CLUJ.

După ce Constantin Bujor a aflat că a rămas fără bani în cele cinci conturi, în martie 2012 a fost demarat un control intern la sucursala bancară. Apoi, în septembrie 2012 a început urmărirea penală faţă de cele trei angajate. Brie şi Coldea, cu sprijinul casierei Vincze, ar fi golit conturile clienţilor CEC Bank timp de 6 ani, folosind metoda „Suveica". Procurorii au arătat că acestea şi-au făcut, practic, propriul SRL din sucursala bancară. „Efectuarea operaţiunilor a fost posibilă întrucât cele două foste salariate şi-au remis, reciproc, în mod continuat, parolele de operare în aplicaţia QBANK, respectiv parola de autorizare-supervizare, iniţiind şi finalizând, fiecare în parte, anumite operaţiuni", se arată în rechizitoriul DIICOT Cluj. Conform regulilor implementate de bancă, nici unul dintre angajaţi nu poate executa tranzacţii semnificative de unul singur, tocmai de aceea parolele fiecăruia sunt strict secrete. Însă, cele două angajate, cu sprijinul casierei, au făcut front comun şi au încălcat regulamentul. Scopul urmărit de acestea era să obţină, în interes personal, sume de bani. Prejudiciul creat ca urmare a activităţii infracţionale se ridică la suma de 624.779 lei, compus din 553.326 lei, suma sustrasă, 38.306 lei, dobânzi aferente operaţiunilor şi 33.146 de lei, venit nerealizat de către bancă.

Instituţia bancară la care au lucrat cele trei femei s-a constituit, la rândul ei, parte civilă în proces. Aminim că CEC Bank i-a despăgubit pe cei 22 de clienţi din conturile cărora au furat angajatele, iar acum, instituţia bancară urmează să îşi recupereze banii de la acestea.

Ieri, instanţa i-a acordat un termen inculpatei Coldea pentru a-şi angaja un apărător, următoarea şedinţă de judecată fiind stabilită pentru data de 11 martie.

 

Etichete
Comenteaza