Una din zece şcoli din Cluj are toaletă în curte VIDEO

Una din zece şcoli din Cluj are toaletă în curte VIDEO
Tragedia de la şcoala din comuna Viişoara, judeţul Dâmboviţa, în care o fetiţă de 9 ani s-a înnecat în fosa septică, se poate repeta oricând la Cluj. Peste 80 de clădirile din judeţ unde funcţionează şcoli sau chiar grădiniţe au în continuare toaletele în curte. Sute de copii, unii chiar preşcolari, învaţă în astfel de condiţii.

Deşi suntem în 2012, peste 10% din şcolile din judeţul Cluj nu au toalete în interiorul clădirii. Este şi cazul şcolii din satul Macău, unde deşi clădirea este impunătoare, toaletele sunt în continuare afară.

 

Nu este însă singurul caz de acest gen din judeţul Cluj. "Din totalul de unităţi din judeţul Cluj, 438, respectiv 771 de clădiri, în 85 de cazuri nu sunt toalete în interior", spune inspectorul general adjunct Peter Tunde.

Banii pentru astfel de investiţii ar trebui să vină din partea primăriilor. "Bani de la minister, pentru amenajarea de toalete pentru 10-12 copii, nu se vor da", adaugă ea.

Şcolile care nu au toalete în interiorul clădirii nu primesc autorizaţie de funcţionare de la Direcţia de Sănătate Publică. În total la nivelul judeţului Cluj, din acest motiv, dar şi din cauza lipsei apei potabile, peste 27% din unităţile şcolare nu au astfel de autorizaţii. Cu toate acestea, sute de copii învaţă zi de zi în aceste şcoli şi folosesc frecvent asemenea toalete improvizate.

Reporter Bianca Suciu

Etichete
Comenteaza