Universitatea Babeş-Bolyai are un nou cămin de peste 500 de locuri GALERIE FOTO
- Scris de Cristina Pirvu
- 12 Dec 2012, 23:53
- Eveniment
- Ascultă știrea
"Este un moment festiv înainte de sărbători. Ne pregătim ca, la începutul semestrului II, să dăm în folosinţă acest cămin în mod real, adică să ne primim oaspeţii care sunt studenţi ai universităţii noastre", a declarat Ioan Aurel Pop, rectorul UBB. Căminul este ridicat la ultimele standarde europene din domeniu. "Am vrut să asigurăm pentru aceşti studenţi sportivi un cămin pe măsura realităţilor de la începutul secolului al XXI. Clădirea trebuie să fie pe măsura sportivilor, iar aceştia trebuie să facă performanţe pentru că oraşul trebuie să se pregătească pentru anul 2015 când va fi capitală europeană a tineretului. Căminul poartă un nume drag nouă pentru că este construit în amintirea profesoarei Flavia Rusu în această mare competiţie europeană. Am făcut tot ce ne-a stat în putinţă să dăm în folosinţă pentru acest an universitar căminul care poartă şi un nume de memorie drag nouă, pentru că este construit în amintirea profesoarei Flavia Rusu (fost decan al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport până în anul 2009 - n. red)", a explicat rectorul UBB.
Pentru a acoperi nevoile de cazare a studenţilor, universitatea ar mai trebui să construiască câteva cămine. În anul universitar 2012-2013, UBB Cluj a alocat celor aproximativ 44.000 de studenţi 4.964 de locuri în cămine. Alte 100 de locuri au fost puse la dispoziţia sportivilor şi 216 locuri în cămine au fost destinate doctoranzilor UBB.
"La modul ideal, dacă am mai avea un cămin de capacitatea asta am reuşi să acoperim necesităţile în domeniul sportiv. La nivelul universităţii, am mai avea nevoie de câteva cămine", a adăugat Ioan Aurel Pop. Căminul are o capacitate de 528 de locuri de cazare în camere de două şi trei paturi cu baie proprie, frigidere şi mobilier nou. "Acest cămin a costat 40.525.600 de lei dintre care 38% provin din bugetul statului, iar restul, din bugetul propriu. La parter sunt nişte cabinete medicale pentru că spaţiile în care ele au funcţionat au fost restituite proprietarilor, conform legii. Pe de altă parte, ni s-a părut firesc ca acest complex unde se desfăşoară zeci de activităţi zilnic şi unde, din păcate, au loc şi incidente legate de sănătate să avem cabinetele medicale în apropiere. Cabinetele sunt situate la parter", a completat rectorul UBB.
"Avem în plan construirea unor sedii noi pentru facultăţile de Drept şi de Matematică-Informatică. Mai avem de refăcut şi de renovat clădirea centrală a universităţii, care este monument istoric şi are mai mult de 100 de ani vechime şi care suferă datorită unor probleme legate de fundaţie", a spus Pop. Conform acestuia, instituţia a început demersurile pentru construcţia noilor clădiri. "Demersurile sunt făcute. În bugetul care se elaborează pentru anul următor ele au fost prinse de către Ministerul Educaţiei şi s-au făcut estimările necesare de cheltuieli. Noi ne bazăm şi pe veniturile proprii şi pe ceea ce vom reuşi să obţinem de la oamenii de afaceri cu care colaborăm", a precizat rectorul UBB. La evenimentul de ieri a participat şi primarul Emil Boc. "Mă bucur să văd că un proiect început de pe vremea când eram la Bucureşti şi că susţinerea proiectului a dus la finalizarea acestui obiectiv. Mă bucur că nu aţi rămas în aşteptare, aşa cum se întâmplă la multe alte universităţi din ţară, unde de la faza de proiect până la faza de execuţie trec foarte mulţi ani. UBB şi-a reîntors faţa spre comunitate. Rolul unei universităţi este şi acela de a fi parte a unei comunităţi cu tot ce înseamnă ea. Faptul că UBB este parte la toate proiectele majore ale comunităţii este dovadă a înţelegerii menirii universităţii", a declarat Emil Boc.