Unul dintre cele mai bune filme româneşti ale tuturor timpurilor, proiectat la TIFF 2012, cu o parte din echipa de producţie VIDEO

Unul dintre cele mai bune filme româneşti ale tuturor timpurilor, proiectat la TIFF 2012, cu o parte din echipa de producţie VIDEO
Unul dintre filmele-reper ale cinematografiei române, Nunta de piatră, în regia lui Mircea Veroiu și Dan Pița, își va sărbători cea de-a 40-a aniversare la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

TIFF reuneşte o parte din echipa de producţie și o va aduce în fața cinefililor.  "Spectatorii vor avea ocazia rară de a afla povestea uneia dintre cele mai bune producții românești din toate timpurile chiar de la realizatorii ei", explică organizatorii TIFF.

"Nunta de piatră" va avea parte de o proiecție specială în festival, în prezența regizorului Dan Pița, cel car ea primit premiul pentru întreaga carieră la TIFF 2009. La Cluj vine şi scenograful Helmut Stürmer, dar şi directorul imagine Iosif Demian și actorul Mircea Diaconu. Cu acest prilej, la TIFF va fi proiectat și documentarul care, aproape 40 de ani mai târziu, a revenit în locurile prin care trecuse echipa de filmare, "Memoria de piatră (2010)", de Iosif Demian.

O expoziție de autor Helmut Stürmer, cu elemente de decor și imagini care cuprind 40 de ani de excelență în scenografia de teatru și film, va întregi evenimentul special dedicat Nunții de piatră, explică organizatorii festivalului.

"Nunta de piatră" este o ecranizare a două povestiri de Ion Agârbiceanu despre lumea locuitorilor din zona auriferă a Țării Moților, la începutul secolului XX, și are două părți: "Fefeleaga" (r. Mircea Veroiu) și "La o nuntă" (r. Dan Pița).

Filmul a fost selecționat la Festivalul de la Cannes, în Semaine de la Critique, în 1973, și a obținut de-a lungul timpului mai multe premii: Premiul Tânărului Creator / Opera Prima oferit regizorilor Dan Pița și Mircea Veroiu de către Asociația Cineaștilor din România (ACIN); Premiul ACIN pentru interpretare feminină (Leopoldina Bălănuță), Premiul pentru arta cinematografică și pentru rol feminin (Bălănuță) la Festivalul de la Ciudad de Panama, în 1974. Filmul se află pe locul 6 în clasamentul „Cele mai bune 10 filme românești ale tuturor timpurilor", stabilite prin votul a 40 de critici, în 2008, și a fost achiziționat de Musem of Modern Art (MoMA) din New York.

Într-un demers nostalgic, directorul de imagine Iosif Demian, stabilit la Sydney din 1986, a revenit acum patru ani în Roșia Montana, reluând drumul echipei de filmat și rememorând, alături de locuitorii care au fost martorii filmărilor, clipele de atunci. Documentarul "Memoria de piatră", care va putea fi văzut de publicul din Cluj, este rezultatul acestei reîntoarceri.

Expoziția de autor Helmut Stürmer va traversa cariera impresionantă a artistului născut la Timișoara, în 1942, și care cuprinde peste 200 de filme, spectacole de teatru și operă. Stabilit în Germania din 1977, Helmut Stürmer a colaborat, printre altele, cu la Théatre de la Ville din Paris, Opera din Karlsruhe, Opera din Bonn, Opera de Stat din Viena, Royal Shakespeare Company.

Ediţia din acest an a TIFF are loc la Cluj în primele zece zile din iunie, şi între 13 şi 17 iunie la Sibiu.

Vezi mai jos un fragment din "Nunta de piatră":

Comenteaza