Urbanism de Cluj: tatăl proiectează, fiul semnează certificatul de urbanism

Urbanism de Cluj: tatăl proiectează, fiul semnează certificatul de urbanism
Inspectorul Bogdan Gânscă, din cadrul Primăriei Floreşti, a emis certificatul de urbanism şi a semnat PUZ-ul pentru proiectul făcut de firma tatălui. Este vorba de un bloc ce urmează a fi construit chiar lângă magistrala de aducţiune de apă potabilă Tarniţa-Cluj.

Firma Rodesi SRL a construit deja cinci blocuri în apropiere, într-o zonă în care se află doar case. Unul dintre floreştenii care locuiesc în apropierea blocurilor dezvoltate de firma Rodesi SRL, proiectate de Helvconstruct SRL, a sesizat ZIUA de CLUJ cu privire la riscurile la care ar fi expusă magistrala care alimentează Clujul cu apă potabilă, având în vedere că imobilul pentru care se aşteaptă autorizaţia de construire, pe strada Avram Iancu, nr. 292, este proiectat pe un teren peste care trece conducta respectivă.

Prin Hotărârea de Consiliu Local (HCL) nr. 71 din 8 mai 2012 Primăria Floreşti a aprobat documentaţia pentru Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al blocului în cauză, imobilul figurând în documente ca viitoare policlinică cu demisol, parter, două etaje, plus un etaj retras, şi un duplex cu parter şi etaj. Un floreştean, care locuieşte în vecinătatea terenului de 1.200 metri pătraţi destinaţi viitorului imobil, a făcut o contestaţie pentru a obţine anularea HCL, invocând faptul că zona în care se doreşte construirea policlinicii este o zonă de case, că documentaţia nu a fost supusă dezbaterii, nu a fost afişată pentru a fi informată opinia publică, iar vecinii nu au fost anunţaţi şi nici nu li s-a cerut vreun acord. „Construcţiile prevăzute în documentaţie sunt amplasate pe magistrala de aducţiune cu apă potabilă a municipiului Cluj-Napoca, Gherla, Dej, ce traversează subteran suprafaţa de teren pevăzută a fi construită", se arată în contestaţie. Totodată, floreşteanul se plânge că se încalcă şi legea privind regimul de înălţime al construcţiei faţă de limita cu vecinătăţile, precum şi proporţia dintre suprafaţa construită şi spaţiul verde. Pe de altă parte, având în vedere că se vorbeşte despre o policlinică, în documentaţia aprobată de Consiliul Local se aminteşte doar funcţiunea de locuinţă a imobilului. „Construirea unei policlinici presupune automat existenţa cabinetelor medicale, laboratoare de recoltat şi analize a sângelui (...). Toate acestea sunt generatoare de poluare", se specifică în contestaţie.

Într-un alt document, depus la începutul lunii iulie la Primăria Floreşti, acelaşi floreştean susţine că în firma de proiectare angajată de Rodesi SRL, respectiv Helvconstruct SRL, este implicat chiar un inspector de urbanism din Primăria Floreşti, Bogdan Gânscă. Mai mult, acesta a semnat certificatul de urbanism emis de primărie, fapt care îl pune într-o poziţie de conflict de interese. „Firma care proiectează această investiţie, SC Helvconstruct SRL, îşi are sediul la domiciliul domnului Gânscă Bogdan (conflict de interese- incompatibilitate? - cu siguranţă da!) solicit schimbarea persoanei desemnate de dvs. pentru soluţionarea contestaţiei, cu o altă persoană, neimplicată în acest litigiu, din cadrul serviciului urbanism, care să poată soluţiona cazul, în mod legal, echidistant şi imparţial", arată floreşteanul în contestaţia trimisă la Primăria Floreşti şi dată în lucru, iniţial, chiar lui Gânscă. Omul mai spune că Bogdan Gânscă i-a indicat, ca soluţie, atacarea HCL în contencios administrativ. „Până la urmă asta am şi făcut, am deschis acţiune în instanţă, am atacat HCL-ul prin care s-a aprobat documentaţia pentru construcţia policlinicii", a dezvăluit floreşteanul pentru ZIUA de CLUJ.

Potrivit Registrului Comerţului, firma Helvconstruct SRL are un singur asociat, pe Viorel Gânscă. Firma, însă, funcţionează la aceeaşi adresă cu cea a inspectorului Bogdan Gânscă, pe strada Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. „Firma e trecută pe tatăl lui Bogdan Gânscă", dezvăluie floreşteanul nemulţumit. Acesta a obţinut de la Primăria Floreşti mai multe documente privind blocul ce ar urma să găzduiască o policlinică, iar certificatul de urbanism, semnat de Bogdan Gânscă, nu conţine decât referiri generale, fără a se specifica, în mod concret, cerinţele pentru ca imobilul să fie construit legal. „Se fac referiri doar la Planul Urbanistic General", spune floreşteanul. Totodată, acesta a arătat că PUZ-ul a fost aprobat pentru strada Avram Iancu, fără număr. „Strada Avram Iancu este drum naţional, aşa nu poate fi localizată clădirea, e vorba de o serie de abuzuri şi falsuri în acest caz. Într-un loc se spune că acesul se face prin strada Porii, în altă parte că din strada Tăuţiului, dar de fapt, singurul acces posibil este de la drumul naţional Avram Iancu. Au evitat să spună acest lucru pentru a nu trebui să obţină aviz de la Compania Naţională de Drumuri", concluzionează contestatarul.

Vintilă Octavian Rus, unul dintre asociaţii firmei Rodesi SRL, a spus că pe suprafaţa traversată de magistrala de aducţiune va fi făcută parcarea imobilului, şi că se va respecta distanţa impusă de lege, atât faţă de conductă, cât şi faţă de vecini. Întrebat dacă ştie că PUZ-ul şi certificatul de urbanism pentru clădire au fost semnate de o persoană aflată în stare de conflict de interese, Rus a susţinut că nu cunoaşte situaţia. „Eu mă ocup mai mult de finanţare în firmă, managementul este asigurat de un alt asociat. Chiar nu ştiam că Gânscă e în această situaţie", a spus Rus. Celălalt asociat al firmei, Romeo Rus, a spus că există un aviz favorabil al Companiei de Apă Someş SA pentru ridicarea construcţiei. „Nu se poate construi la 10 metri stânga şi 10 metri dreapta de axul magistralei. Aşa am făcut şi cu alte blocuri din zonă, pe unde trece magistrala. Ne va costa mai mult, dar asta e legea şi o vom respecta. Pe suprafaţa respectivă vom face parcare", a spus Romeo Rus.

La numărul de telefon al firmei Helvconstruct SRL a răspuns Viorel Gânscă, unicul asociat al societăţii comerciale. Fiind plecat în străinătate, acesta ne-a dat datele de contact ale mâinii sale drepte, fiul Bogdan. Luat prin surprindere, acesta a spus că, dacă se află în stare de conflict de interese cu atât mai uşor îi va fi floreşteanului care a făcut contestaţia să obţină anularea documentelor emise pentru construcţia ce se pregăteşte pe strada Avram Iancu, nr. 292. „Verificaţi la Registrul Comerţului, nu sunt asociat. Eu am vorbit şi cu un jurist, mai demult, şi mi-a spus că nu e conflict de interese decât în cazul în care semnez acte ale firmei. Nu cred că intru sub incidenţa legii, dar voi verifica. Dacă nu semnam eu PUZ-ul, îl semna altcineva", a spus inspectorul de urbanism Bogdan Gânscă de la Primăria Floreşti, cel care a dat undă verde proiectului făcut de firma tatălui său.

"Dacă ceva nu e în regulă, nu voi semna autorizaţia de construire. Conducta trece, într-adevăr, prin zona respectivă. Magistrala trece şi prin spatele primăriei şi a trebuit să respectăm distanţa legală atunci când s-a construit. Probabil că Agenţia Naţională de Integritate (ANI) se va sesiza în cazul lui Bogdan Gânscă", a spus noul primar al comunei Floreşti, Horia Şulea.

Ce spune legea

Legea 161/2003
Art. 79
(1) Funcţionarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situaţii:
c) interesele sale patrimoniale, ale soţului sau rudelor sale de gradul I pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice.
(2) În cazul existenţei unui conflict de interese, funcţionarul public este obligat să se abţină de la rezolvarea cererii, luarea deciziei sau participarea la luarea unei decizii şi să-l informeze de îndată pe şeful ierarhic căruia îi este subordonat direct.
Acesta este obligat să ia măsurile care se impun pentru exercitarea cu imparţialitate a funcţiei publice, în termen de cel mult 3 zile de la data luării la cunoştinţă.
(3) În cazurile prevazute la alin. (1), conducătorul autorităţii sau instituţiei publice, la propunerea şefului ierarhic căruia îi este subordonat direct funcţionarul public în cauză, va desemna un alt funcţionar public, care are aceeaşi pregatire şi nivel de experienţă.
(4) Încălcarea dispoziţiilor alin. (2) poate atrage, după caz, răspunderea disciplinară, administrativă, civilă ori penală, potrivit legii.

 

 

Etichete
Comenteaza