Video Foto Urşii din Craiova au ajuns pe "uliţele" din Mănăştur
- Scris de Ziua de Cluj
- 20 Dec 2024, 08:10
- Eveniment
- Ascultă știrea

"Umblatul cu ursul" este unul dintre cele obiceiurile de Crăciun şi de Anul Nou, păstrate din moşi-strămoşi. O ceată de urători veniţi de la Craiova a străbătut joi cartierul Mănăştur.
Cu tobe şi fluiere, cu alai mare de urători, doi urşi au ţopăit joi, 19 decembrie, pe "uliţele" cartierului Mănăştur, aducând o tradiţie din perioada sărbătorilor de iarnă la geamurile clujenilor.
Un alai de flăcăi din Craiova a ajus "cu ursul" prin cartierele Clujului şi au făcut spectacol, chiar dacă ecoul asurzitor al tobelor i-a speriat pe mulţi locatari sau pe copiii din parcuri care nu au ştiut iniţial ce se întâmplă.
Spectacolul a fost răsplătit de unii clujeni care şi-au amintit de vechile tradiţii româneşti. De paft jocul urșilor în Țările Române este un obicei practicat în prezent în ajunurile Crăciunului și Anului Nou, îndeosebi în Moldova, de către o ceată de urători.
Ceata urătorilor care merg cu ursul este alcătuită din urători deghizați în urs, ursari, fluierari, toboșari; fiecare dintre ei interpretând un anume rol. Uneori, în ceată, pot fi acompaniați de irozi sau mascați.
Obiceiul umblatului cu Ursul este întâlnit în special Moldova, de Anul Nou. Ursul este întruchipat de un flăcău purtând pe cap şi umeri blana unui animal, împodobită în dreptul urechilor cu ciucuri roşii. Masca este condusă de un ”Ursar”, însoţită de muzicanţi şi urmată, adesea, de un întreg alai de personaje (printre care se poate afla un copil în rolul ”puiului de urs”).
În răpăitul tobelor sau pe melodia fluierului, şi ajutată de un ciomag, masca mormăie şi imită paşii legănaţi şi sacadaţi ai ursului, izbind puternic pământul cu tălpile. Semnificaţia ar fi purificarea şi fertilizarea solului în noul an, potrivit obiectivdesuceava.ro.