USL va cere în Parlament dezbatere publică pe tema proiectului de la Roşia Montană

USL va cere în Parlament dezbatere publică pe tema proiectului de la Roşia Montană
USL va solicita, în Parlament, o dezbatere publică în ceea ce priveşte proiectul de la Roşia Montană şi va sprijini societatea civilă în declanşarea unui referendum naţional, considerând că aurul de acolo face parte din avuţia naţională, a declarat, luni, preşedintele PSD Victor Ponta.

USL va solicita, în Parlament, o dezbatere publică în ceea ce priveşte proiectul de la Roşia Montană şi va sprijini societatea civilă în declanşarea unui referendum naţional, considerând că aurul de acolo face parte din avuţia naţională, a declarat, luni, preşedintele PSD Victor Ponta.

Liderul PSD a susţinut că proiectul de la Roşia Montană a fost politizat prin implicarea şefului statului, Traian Băsescu, pe care o consideră "inadmisibilă", el arătând că preşedintele nu are atribuţii constituţionale în acest sens şi că doar interesul său personal l-a determinat să intervină.

Ponta a spus că USL va folosi toate căile legale pentru a obţine desecretizarea contractului dintre statul român şi Roşia Montană Gold Corporation, pentru ca societatea românească să ştie clauzele din acest documente.

De asemenea, Ponta a spus că USL va începe evaluări independente privind beneficiile şi costurile pentru statul român, considerând că de la nivelul preşedintelui României, Traian Băsescu, şi al consultanţilor săi politic, care sunt direct implicaţi în proiect, s-au transmis informaţii false.

USL va solicita, totodată, şi date, inclusiv de la bursele internaţionale, pentru a stabili adevăraţii proprietari ai acţiunilor, interesele lor, modul în care s-au folosit fondurile de promovare în România, care au foseduse către zona politică, a mai susţinut Victor Ponta.

Liderul PSD a mai spus că USL nu va vota Legea minelor, care a trecut de Senat şi va fi dezbătută de Cameră, decât dacă aceasta va cuprinde şi prevederi în sensul celor menţionate anterior.

"USL se angajează să obţină răspunsuri pentru societatea românească. Până nu le avem, nu putem sprijini proiectul. Când vom fi la guvernare, dacă Băsescu apucă să pornească proiectul, cred că trebuie oprit până la obţinerea răspunsurilor. USL va solicita în Parlamentul României o dezbatere publică asupra proiectului şi va spirjini prin toate forţele demersul societăţii civile privind declanşarea unui referendum naţional. E o problemă naţională, este vorba despre avuţia naţională care nu poate fi spoliată sau tranzacţionată de un singur om care în cel mai rău caz mai are încă doi ani şi jumătate de mandat în fruntea ţării", a adăugat Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a mers, în urmă cu o săptămână, la Roşia Montană, unde a declarat că proiectul de exploatare a aurului a stat îngropat din 1997 din cauza laşităţii politicienilor, care "nu au vrut să îi doară capul".

"Poate interveni şi laşitatea. Am văzut-o la foarte mulţi oameni politici. Dacă acest proiect stă îngropat din 1997 până acum, să ştiţi că unul din motivele serioase este laşitatea oamenilor politici, care nu au vrut să-i doară capul. Dacă ne găsea în plină exploatare creşterea de preţ la aur? Dacă se dădea drumul la proiect din '97 ne găsea creşterea preţurilor la aur în plină exploatare?", s-a întrebat preşedintele.

Băsescu i-a spus unui jurnalist că şi presa este laşă, pentru că nu vrea să arate realitatea. Întrebat de acesta dacă vrea să spună că premierul Emil Boc este laş, Băsescu a răspuns: "Vă fac laşi şi pe dumneavoastră, toţi cei care ştiţi, dar nu aveţi curaj să vă asumaţi să spuneţi cinstit ce este aici. Toţi ascundeţi realitatea de la Roşia Montană - poluarea şi afectarea gravă a mediului ca urmare a exploatării de către stat. Nu mă refer la premier, că nu el a fost ministrul Mediului, nu el a fost ministrul Culturii până acum. Premierului trebuie să-i vină nişte miniştri cu soluţiile. Dar toţi s-au ferit".

Şi cu această ocazie, Băsescu s-a declarat în favoarea derulării proiectului minier, spunând că "orice ţară care are resurse trebuie să le folosească". De asemenea, el a susţinut că prin derularea acestei investiţii s-ar crea locuri de muncă.

Premierul Emil Boc a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că decizia privind proiectul minier de la Roşia Montană ar trebui "tranşată într-o formă sau alta", iar aceasta "trebuie fundamentată pe documente, nu pe poveşti".

 

Comenteaza