Apostu rămâne după gratii. Ce s-a întâmplat joi seara la Curtea de Apel FOTO/VIDEO

Apostu rămâne după gratii. Ce s-a întâmplat joi seara la Curtea de Apel FOTO/VIDEO
Şedinţa în care s-a discutat propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile a lui Sorin Apostu a fost LIVE TEXT pe ziuadecj.ro.

Dosarul primarului Sorin Apostu a fost înregistrat la Curtea de Apel Cluj la ora 15.30.

Astfel, începând din acest moment, Sorin Apostu poate fi adus oricând pentru a afla dacă va primi sau nu mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Conform purtătorului de cuvânt al Curţii de Apel Cluj, Smaranda Mişan, nu a fost stabilită ora la care va intra pe rolul instanţei, dar e cert că procesul va avea loc la camera 155 de la Curtea de Apel Cluj.

UPDATE 15.45: S-a afişat la avizierul sălii 155. Numărul dosarului este 1502/33/2011. Inculpaţi: Sorin Apostu şi Călin Stoia. Se va propune arestarea preventivă a inclulpaţilor.

UPDATE 15.50: Judecătoarea care urmează să analizeze dosarul, Claudia Rodina, a depus în această dupa-amiază o cerere de abţinere. Cererea respectivă urmează să fie soluţionată până la ora 17.

UPDATE 15.51: A sosit avocatul Gheorghiţă Mateuţ, care îl va reprezenta pe Sorin Apostu. Avocatul a spus că cererea judecătoarei ar putea fi cauzată de un posibil grad de rudenie sau de duşmănie cu Sorin Apostu.

UPDATE 15.52: S-a deschis sala de judecată.

UPDATE 15.55: Cererea de abţinere a judecătoarei a fost admisă, urmând să fie analizată în regim de urgenţă.

UPDATE 15.57: Şedinţa în care va fi analizată propunerea de arestare preventivă nu este publică, a anunţat Mateuţ.

UPDATE 16.00: În toate situaţiile de acest gen, legea prevede ca şedinţele să fie secrete.

UPDATE 16.10: Claudia Rodina a fost înlocuită cu judecătoarea Ioana Morar. Totuşi, nu se ştie dacă Morar va putea conduce şedinţa, deoarece este doctorandă la Gheorghiţă Mateuţ, avocatul lui Sorin Apostu.

UPDATE 16.12: Şedinţa s-a amânat cu o oră şi jumătate, pentru ora 18.30.

UPDATE 16.14: Avocatul Mateuţ va avea acces la doras abia la ora 17.30, cu o oră înainte de debutul şedinţei.

UPDATE 17.30: Avocaţii au revenit pe holurile Curţii de Apel, pentru a studia dosarul, însă sala e închisă.

UPDATE 17.35: "E suficientă o jumătate de oră pentru a pregăti apărarea. Încă nu am văzut dosarul sau probele acuzării", a declarat avocatul Mateuţ, pentru ziuadecj.ro.

UPDATE 17.40: Avocaţii au intrat în sală pentru a studia dosarul.

UPDATE 17.45: Sorin Apostu a fost adus din arestul IPJ la Curtea de Apel, dar până la începerea şedinţei va rămâne într-o încăpere specială.

UPDATE 18.10: Cei doi inculpaţi au intrat în sala de judecată fără să facă vreo declaraţie. Ei au folosit intrarea principală, nu pe cea care duce la boxa acuzaţiilor.

UPDATE 18.20: Judecătoarea delegată e Ioana Morar, care îşi face doctoratul la Gheorghiţă Mateuţ, avocatul lui Sorin Apostu.

Călin Stoia era încătuşat, în timp ce primarul Sorin Apostu a intrat în sală mai lejer, cu mâinile pe lângă corp.

UPDATE 19.00: Judecătoarea încă nu a sosit în sală!

UPDATE 19.02: A sosit şi judecătoarea.

UPDATE 19.30: Deranjată de gălăgia făcută de ziariştii care aşteaptă verdictul, judecătoarea a trmis un jandarm să facă linişte. "Sala are o acustică de aşa natură încât deranjaţi deliberările", a explicat el.

UPDATE 19.35: Judecătoarea trebuie să dea un verdict până la ora 20.50. În caz contrar, primarul Sorin Apostu poate pleca liniştit acasă, deoarece expiră mandatul de reţinere de 24 de ore.

UPDATE 20.10: Primarul Sorin Apostu dă, în aceste momente, declaraţii în sala de judecată. La DNA el a refuzat să dea declaraţii.

UPDATE 20.20: Peste o jumătate de oră expiră mandatul de reţinere emis pentru 24 de ore pe numele lui Sorin Apostu.

UPDATE 20.25: O femeie a încercat să intre în sala de judecată şi a cerut gardianului să o anunţe pe judecătoare de prezenţa ei acolo. Dorinţa i-a fost refuzată. "Acest dosar e o aberaţie", s-a mulţumit ea să declare ziariştilor, fără să precizeze în ce calitate a cerut prezenţa în sală.

UPDATE 20.28: Mai mulţi avocaţi au ieşit din sală. Printre ei, Tiberiu Ban, care a declarat că este o pauză de 10 minute.

UPDATE 20.43: Avocaţii au reintrat în sală.

UPDATE 20.45: Deranjată de blitz-ul fotografilor care încearcă să surprindă detalii din sală în momentele în care se dechide uşa, judecătoarea a trimis un gardian să le ceară fotoreporterilor să înceteze.

UPDATE 20.50: A expirat mandatul de reţinere emis pe numele lui Sorin Apostu. Încă nu cunoaştem verdictul.

UPDATE 21.30: Nimic nou pe holurile Curţii de Apel Cluj. Nu ne putem da seama ce se întâmplă în spatele uşilor închise...

UPDATE 21.40: Un poliţist de la DNA a părăsit sala de judecată.

UPDATE 21.55: Pledoariile nu s-au încheiat; avocaţii vorbesc în continuare.

UPDATE 23.00: Au mai ieşit doi poliţişti de la DNA.

UPDATE 23.08: Mandatul de reţinere a lui Călin Stoia expiră la ora 00.30.

UPDATE 23.09: Grefiera a ieşit cu un vraf de dosare.

UPDATE 23.10: A ieşit avocatul Tiberiu Ban. "Cauza e în pronunţare. Veţi afla imediat ce se va decide", a declarat el.

UPDATE 23.12: Grefiera a revenit, fără dosare.

UPDATE 23.40: Femeia care a încercat să intre în sală la ora 20.25 este iubita lui Călin Stoia.

UPDATE 00.28: Judecătoarea a revenit în sală. Se pare că a deliberat.

UPDATE 00.38: Cei doi inculpaţi au fost scoşi de procurori, fără să dea declaraţii.

UPDATE 00.39: Apostu şi Stoia vor rămâne în arest.


UPDATE 00.40: Întrebat dacă clientul său, primarul Sorin Apostu, se consideră nevinovat, avocatul Gheorghiţă Mateuţ a răspuns: "Categoric".

UPDATE 00.41: Mateuţ a făcut deja recurs la decizia judecătoarei, care va fi judecat zilele următoare. "Sunt curios cum va motiva judecătoarea decizia luată", a adăugat avocatul.

UPDATE 00.42: Avocatul consideră că relaţia sa cu judecătoarea, care îi este doctorandă, nu are nicio legătură cu cazul. Mateuţ a spus la ieşirea din sala de judecată că în dosar sunt inculpate şapte persoane, şi că singura probă din dosar este denunţul Aspaziei Droniuc. Avocatul lui Apostu spune că primarul ar fi dat în faţa instanţei o declaraţie „coerentă şi conformă cu realitatea" şi că printre cei şapte învinuiţi nu se află şi alţi politicieni.Avocatul Mateuţ a ţinut să precizeze că clientul său a fost un om liber de la ora 20.50, când a expirat ordonanţa de reţinere, până la emiterea mandatului de arestare preventivă.

"Am solicitat instanţei să constate că domnul primar este liber, dar acesta nu a plecat din sala de judecată", a spus Mateuţ.

Gheorghiţă Mateuţ a mai spus că atât el, cât şi clientul său îşi "păstrează optimismul, în pofida soluţiei de joi noapte a Curţii de Apel Cluj".

"Sunt foarte curios cum va motiva judecătorul această decizie, este un caz obişnuit, dar este dificil având în vedere persoanele implicate şi funcţiile acestora. Mă aştept să se facă dreptate, nu mi-am pierdut încrederea în sistem. Ne păstrăm optimismul, eu susţin în continuare că nu există motive şi probe şi ne păstrăm încrederea în justiţie", a mai spus Mateuţ.

Întrebat de jurnalişti dacă la percheziţia de la domiciliul primarului Sorin Apostu au fost găsite 17 telefoane mobile care ar fi fost folosite la săvârşirea infracţiunilor, Mateuţ a refuzat că comenteze.

Avocatul Gheorghiţă Mateuţ a mai declarat că şi directorul general al Brantner România, Călin Stoia, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, pentru dare de mită în formă continuată, Mateuţ precizând că şi avocatul acestuia a declarat imediat recurs, care va fi judecat tot de instanţa supremă.

Vezi ce declară acesta la ieşirea din sala de judecată, în materialul video

 

Comenteaza