Vestigii preistorice pe un şantier clujean FOTO / VIDEO
- Scris de Mihai Prodan
- 27 Iul 2011, 16:06
- Eveniment
- Ascultă știrea
"A fost o descoperire întâmplătoare. Un coleg arheolog trecea pe acolo şi a găsit în pământul excavat câteva bucăţi de vase romane, preistorice şi medievale", a spus ea. Muzeul de Istorie a Transilvaniei a anunţat Direcţia de Patrimoniu din Cluj, care a dispus încetarea lucrărilor până la descărcarea de sarcină arheologică. Astăzi, pe şantier nu mai lucra aproape niciun muncitor, cu excepţia unei echipe care muta pământul excavat deja într-o benă.
"Noi n-am găsit nimic decât câteva cioburi şi câteva pietre de la o casă romană", spune şeful punctului de lucru, Gabriel Cenan. El spune însă că lucrările nu vor fi sistate: "Ne-am înţeles să lucrăm în paralel: în zona unde se cercetează nu vom lucra, după ce termină ei venim noi", a explicat el.
Cele mai vechi vestigii descoperite aici datează încă din epoca preistorică, spune Crişan: "sunt vase neolitice". De menţionat, în avizul dat Inspectoratului Şcolar Judeţean de Comisia Regională a Monumentelor Istorice (CRMI) nu s-a precizat că ar fi nevoie de descărcare de sarcină arheologică înainte de începerea şantierului. De ce? "În zonă n-a fost găsit până acum niciun sit arheologic", a explicat Crişan.
Lucrările la noul sediu al Inspectoratului Şcolar Judeţean, de pe strada Arieş, sunt executate de Construdava SRL după indicaţiile proiectantului general Interproiect SRL. De menţionat, autorizaţia de construcţie a fost dată în 9 iunie iar lucrările au început la mai puţin de o lună de la emiterea acesteia.
Construirea noului sediu al IŞJ urmează să dureze doi ani şi este programată să fie dată în folosinţă în 1 iulie 2013. Clădirea va fi ridicată pe un teren de 4.830 metri pătraţi de pe strada Argeş, lângă liceul "Nicolae Bălcescu" iar lucrările vor costa 23 milioane de lei, bani asiguraţi de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.