Viciul fumatului, într-o expoziţie la Cluj. "E prima care prezintă arta declanşată de acest viciu"

Viciul fumatului, într-o expoziţie la Cluj.
O expoziţie dedicată viciului fumatului va putea fi admirată la Cluj şi include aproximativ 150 de fotografii într-o panoplie a obiectelor și tabieturilor fumatului. "Este o altfel de istorie a unui obicei controversat povestită prin intermediul imaginii", spun organizatorii Lăcrimioara Chiş şi Ucu Bodiceanu, de la Casa Municipală de Cultură.

"Iniţiativa noastră este prima care prezintă arta declanșată de acest viciu care bântuie de secole viața românilor. De la boierii care nu se puteau dezlipi de ciubucele lor uriașe cu tutunul turcesc de cea mai bună calitate, la țăranii care fumau tutunul din producţia proprie, regii României, fumători cu toții, mari personalități ale culturii române "cu fumuri", cutii luxoase de tutun, dar și tigaretele comuniste care au făcut istorie - Snagov, Mărășești, Carpați... fără filtru, şi altele), totul alături de cele mai elegante lulele, însoțite de cele mai rafinate tabieturi", spune Bodiceanu.

Expoziţia include reclame din perioada interbelică la țigarete pentru femei, reclame la țigări denicotinizate din anii `30, celebrele țigări Regale devenite peste noapte Republicane, brichete în formă de carte de rugăciuni, sau tabachere pentru prizat tabac.

"Departe de a se constitui într-un demers pentru promovarea fumatului și a fumătorilor, expoziția și albumul sunt instrumente care pune în lumină arta declanșată de acest viciu. Povestea sorbitului de tabac îi captivează atât pe fumători cât și pe nefumători prin gustul fascinant al lucrului interzis și al dichisului rafinat", explică aceştia.

Piesele prezentate la Cluj fac parte din patrimoniul unor muzee și din colecții particulare și sunt adunate pentru prima dată într-o formă inedită.

Expoziţia e organizată de Asociaţia Culturală "Clujul de altădată", la Galleria Lateralia a Bibliotecii Central Universitare, şi poate fi vizitată din 6 în 30 martie.

Comenteaza