Vişinescu, primul torţionar comunist trimis în judecată, şi-ar putea primi sentinţa pe 24 iulie

Vişinescu, primul torţionar comunist trimis în judecată, şi-ar putea primi sentinţa pe 24 iulie
Alexandru Vişinescu, primul comandant de penitenciar din perioada comunistă trimis în judecată pentru crime împotriva umanităţii, şi-ar putea afla sentinţa pe 24 iulie, când Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a stabilit pronunţarea.

Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au trimis în judecată pe Alexandru Vişinescu, comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat în perioada 1956 - 1963, pentru infracţiuni contra umanităţii, în dosarul având ca obiect sesizarea formulată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Ulterior, IICCMER a mai sesizat la parchet fapte similare ce ar fi fost comise alţi foşti torţionari: Ioan Ficior, Florian Cormoş, Constantin Istrate, Refic Fizula, Neculai Tilici şi Teodor Sârbu.

Procesul lui Alexandru Vişinescu a început în 24 septembrie 2014 la Curtea de Apel Bucureşti. Cazul este judecat de Carmen Veronica Găină. Marţi, în ultimul cuvânt, Alexandru Vişinescu a spus că el a muncit o viaţă întreagă şi că în tinereţe a fost servitor.

"Am fost ales să fiu la Râmnicu Sărat, pentru că am fost corect, am fost recomandat să ajung acolo, nu am ajuns pur şi simplu. Dosarele deţinuţilor nu erau la mine, ci la Direcţia Generală (a Penitenciarelor, n. red.). (...) Am muncit foarte mult, am fost respectat. În condiţiile în care am fost atâţia ani la Râmnicu Sărat, înseamnă că am muncit şi am dovedit corectitudinea. Nu sunt eu de vină. Direcţia Generală nu a văzut? Putea să intervină. Deţinuţii nu erau la mine, erau la Direcţia Generală", a spus Vişinescu.

Totodată, el a cerut în repetate rânduri instanţei să aprecieze sinceritatea de care a dat dovadă pe parcursul procesului. Procurorii au cerut instanţei o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru Alexandru Vişinescu, maximul prevăzut de vechiul Cod penal pentru tratamente neomenoase.

În noul Cod penal, acestei infracţiuni îi corespunde cea de crime împotriva umanităţii, ce are prevăzută pedeapsa de închisoare pe viaţă, însă, cum Vişinescu are peste 65 de ani, nu se poate cere o astfel de pedeapsă.

Procurorii Parchetului instanţei supreme au arătat că Vişinescu se face vinovat de infracţiunea de care este acuzat şi că faptele sale au fost probate prin mărturii, documente de arhivă şi alte documente adunate pe parcursul întregului proces.

Anchetatorii consideră că în cazul fostului torţionar se impune o pedeapsă atât de mare pentru că acesta avea posibilitatea să evite derularea unui regim de exterminare în Penitenciarul Râmnicu Sărat, dar nu a făcut-o, el având puterea să decidă asupra sorţilor celor care au murit în închisoarea comunistă. Totodată, anchetatorii au solicitat instanţei degradarea militară a lui Vişinescu, care are gradul de locotenent colonel în rezervă.

Comenteaza