Weekend „de foc” pentru salvamontiștii clujeni. La câte cazuri au intervenit

Weekend „de foc” pentru salvamontiștii clujeni. La câte cazuri au intervenit
| Foto: Facebook.com/cjcluj

Iarna s-a instalat deplin în toate zonele schiabile din județul Cluj, iar afluxul de turiști în zona montană a județului a crescut considerabil, la fel și numărul de evenimente sportive.

Salvamontiștii din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj și din Formația Salvamont Vlădeasa au intervenit, în acest week-end, în zece cazuri de accidentări pe pârtiile de schi . Marea majoritate, respectiv nouă din zece cazuri, s-au petrecut sâmbătă, pe domeniul schiabil Mărișel, iar un caz, duminică, pe pârtia Buscat. Trei accidentați au fost predați ambulanței.

Totodată, în week-end au fost organizate și două evenimente sportive mari, la care au asigurat asistența salvatorii montani din Cluj, respectiv Cupa Spando la schi , cu circa 140 de participanți, desfășurată pe pârtia Mărișel și Cupa Vlădeasa la schi fond , organizată de Inspectoratul Școlar Județean Cluj și școlile din zona montană a județului, eveniment la care au concurat peste 70 de elevi.

Reamintim, în acest context, de importanța respectării recomandărilor Salvamont pe timp de iarnă precum și ale administratorilor zonelor schiabile. De asemenea, recomandăm a se acorda o mai mare atenție reglării legăturilor schiurilor în funcție de greutate.

Atenționări și recomandări pentru sezonul de iarnă:

Pentru cei dintre Dvs. care vă veți îndrepta către zonele turistice în care se află domenii de practicarea sporturilor de iarnă, Salvamont România, face câteva recomandări:

- Alegeți un echipament de alunecare pe zăpadă corespunzător, din punct de vedere al caracteristicilor tehnice și al reglajului legăturilor, greutății corporale și nivelului Dvs. de pregătire.
- Abordați, la început, cu precauție pârtiile de schi, întrucât nu mai dețineți aceleași abilități sportive ca la finalul sezonului trecut și este necesară o mică perioada de reacomodare.
- Schiați în așa fel încât să nu puneți în pericol viața altui schior sau să îi cauzați acestuia vreun prejudiciu.
- Adaptați-vă viteza și maniera proprie de a schia conform pregătirii tehnice, condiției fizice, stării zăpezii, gradului de dificultate a pârtiei, condițiilor atmosferice și densității traficului de pârtie.
- Alegeți cu grijă traiectoria pe care urmează să coborâți, în scopul protejării schiorilor aflați în aval.
- Depășiți schiorul aflat în aval fie pe partea dreaptă, fie pe partea stângă, cu condiția ca această depășire să fie suficient de largă pentru a evita o eventuală evoluție neașteptată a celui ce urmează să fie depășit.
- Asigurați-vă, printr-un examen atent al traficului din amonte și al celui din aval, că atât dumneavoastră, cât și alți schiori sunteți în afara oricărui pericol, cu ocazia traversării unei pârtii sau a reluării parcursului, după o oprire temporară pe pârtie.
- Evitați staționarea pe pârtie, mai ales pe porțiunile înguste ale acesteia sau pe cele lipsite de vizibilitate. În cazul căderii, eliberați pârtia în cel mai scurt timp posibil.
- Utilizați numai marginea pârtiei pentru urcarea sau coborârea pe jos, fără schiuri.
- Respectați indicatoarele de semnalizare și balizele de marcare instalate pe pârtie și pe traseele de schi pentru agrement - Nu schiați în pădure, Nu coborâți direct, Interzis săniușul, Nu circulați pe pârtie.
- Respectați marcajele internaționale pentru gradele de dificultate ale pârtiilor de schi: verde-foarte ușor, albastru – ușor, roșu-mediu, negru – dificil.
- Nu folosiți mijloace de alunecare improvizate, tip pungi sau capace de plastic, nu sunt controlabile și generează accidente grave.

Anunțați echipa locală Salvamont, direct, prin Dispeceratul Național Salvamont la numărul de telefon 0-SALVAMONT (0725.826.668) sau prin Serviciul 112 în cazul producerii unui accident pe pârtie, specificând următoarele: numele dumneavoastră, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, când s-a produs accidentul și locul unde se găsesc persoanele accidentate.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza