Zeci de tineri au protestat pe Eroilor FOTO / VIDEO

Zeci de tineri au protestat pe Eroilor FOTO / VIDEO
Zeci de tineri cu banderole albe pe braţe şi cu cearşafuri ori chiar bucăţi de polistiren pe care au scris mesaje de protest s-au adunat în această după-masă în faţa Monumentului Memorandiştilor din centrul Clujului, pentru a manifesta împotriva acordurilor cu Banca Mondială şi cu Fondul Monetar Internaţional, dar şi împotriva sistemului politic din ţară.

Nu toţi cei prezenţi au venit însă cu gânduri de protest: Vlad (24 ani) e franc: "am venit aici pentru distracţie şi ca să agăţ fete".

Protestul de astăzi are loc sub egida „European Revolution", în cadrul căreia astfel de manifestări au avut loc şi în alte 130 de oraşe din Europa, în Spania, Grecia, Franța, Marea Britanie şi alte ţări europene. "Nu reprezentăm vreo formațiune politică și nu susținem exclusiv vreun grup religios sau etnic. Suntem simpli cetățeni, iar factorul nostru de coeziune îl reprezintă indignarea față de felul în care funcționează sistemul politico-economic în Romania și la nivel internațional", spun organizatorii. Ei spun că sunt indignaţi "de abuzurile și corupția politicienilor, băncilor și afaceriștilor care au adus România în starea actuală" şi că vor "ca responsabilii pentru criza și inegalitățile economice să plătească pentru această injustiție și nu cetățenii prin impunerea măsurilor de austeritate".

"Nu suntem marfă în mâinile politicienilor", "Nu sunt un vot", "Nu suntem împotriva sistemului, sistemul e împotriva noastră" sau "Error 404; Democracy not found" sunt câteva dintre mesajele afişate de protestatari pe pietonala Eroilor.

Unul dintre organizatorii protestului e Adi Dohotaru. El spune că majoritatea dintre cei prezenţi fac parte din grupuri eterogene, fie fac parte din asociaţii sau alte ONG-uri, fie din grupuri care sunt nemulţumite de sistem. "Banderolele albe de pe braţ nu au altă semnificaţie decât ca să ne recunoaştem unii pe alţii", mai spune el.

Revendicările grupului de iniţiativă se referă şi la asigurarea unor locuri de muncă plătite decent, accesul la educație publică de calitate și la un sistem sanitar gratuit și eficient şi dreptul la egalitate de șansă, la o participare politică reală și la o dezvoltare personală liberă.

Ei mai cer suspendarea acordurilor cu Fondul Monetar Internaţional și Banca Mondială "deoarece acestea reprezintă sursa îndatorării și sărăcirii României pe termen lung, în condițiile în care populația va trebui să suporte returnarea împrumuturilor prin impunerea unor noi măsuri de austeritate".

Etichete
Comenteaza