20 de elevi vor învăța fără profesori, ghidați doar de inteligența artificială. Unde se va deschide școala viitorului

20 de elevi vor învăța fără profesori, ghidați doar de inteligența artificială. Unde se va deschide școala viitorului
| Foto: Edupedu.ro

David Game College, o școală privată din Londra, va face un pas îndrăzneț în viitorul educației. Luna aceasta va deschide prima clasă din Regatul Unit în care inteligența artificială (AI) va prelua rolul profesorilor umani.

20 de elevi vor fi pionierii acestui experiment. Ei vor învăţa folosind o combinaţie de platforme AI pe calculatoare şi căşti de realitate virtuală, potrivit Mediafax.

Costul anual este de aproximativ 27.000 de lire sterline per elev. Sistemul AI este proiectat să ofere o experienţă de învăţare personalizată. Analizează punctele forte şi slabe ale fiecărui elev, adaptându-şi planurile de lecţii în consecinţă.

Subiectele mai dificile sunt abordate imediat, în timp ce cele stăpânite sunt programate pentru revizuire la sfârşitul trimestrului.

John Dalton, co-directorul şcolii, susţine că AI poate oferi o precizie şi o acurateţe greu de atins de profesorii umani.

„Cred că este foarte dificil să atingem nivelul de precizie şi acurateţe [al IA] şi, de asemenea, acea evaluare continuă", afirmă el.

Elevii par entuziasmaţi de această nouă abordare. Joseph, un elev care a testat sistemul, apreciază capacitatea AI de a identifica şi adresa punctele slabe ale fiecărui student, ceva ce un profesor uman, cu mulţi elevi, ar putea să nu reuşească întotdeauna. Cu toate acestea, clasa nu va fi complet lipsită de prezenţă umană.

Trei „antrenori de învăţare" vor fi prezenţi pentru a monitoriza comportamentul elevilor şi pentru a oferi sprijin. Ei vor preda şi materii pe care AI încă nu le poate aborda eficient, cum ar fi arta şi educaţia sexuală. Deşi inovatoare, abordarea nu este lipsită de controverse.

Chris McGovern, un director de şcoală pensionat şi fost consilier guvernamental, avertizează că, deşi AI are un rol în educaţie, această implementare ar putea merge prea departe. Criticii susţin că predarea cu inteligenţă artificială va duce la un „viitor fără suflet, sumbru”.

Comenteaza