Când îl sună Trump pe Putin? Nervozitate la Kremlin, în așteptarea unui telefon

Când îl sună Trump pe Putin? Nervozitate la Kremlin, în așteptarea unui telefon
| Foto: hotnews.ro

Primul apel telefonic al președintelui american Donald Trump către omologul său rus Vladimir Putin, întârzie, iar spiritele încep să se încingă la Kremlin.

„Această întrebare ne este pusă practic în fiecare zi și în fiecare zi dăm același răspuns: nu există niciun progres (...) Reluarea dialogului politic este fără îndoială necesară', a declarat vineri pentru agenția de presă TASS ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov.

Soluționarea conflictului din Ucraina este cea mai presantă problemă, dar există și alte probleme nu mai puțin urgente care trebuie abordate între Moscova și Washington, cum ar fi extinderea NATO, semnarea unui nou tratat de dezarmare strategică și crearea unei noi arhitecturi de securitate.

Au trecut aproape două săptămâni de la ceremonia de învestire a președinției lui Trump, iar Kremlinul așteaptă încă un apel telefonic prin canale oficiale.

Trump a discutat cu președintele chinez Xi Jinping înainte de preluarea oficială a mandatului și, de atunci, a purtat discuții cu lideri favorabili Kremlinului, cum ar fi premierul indian Narendra Modi.

Consilierul Kremlinului pentru afaceri internaționale, Iuri Ușakov, a declarat că inițiativa trebuie să vină din partea președintelui american, adică Donald Trump ar trebui să-l sune pe Vladimir Putin, dar Washingtonul nu pare să fi recepționat mesajul.

'De obicei, președintele sau șeful de guvern care ajunge la putere este cel care dă primul telefon', a spus el.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, contactele diplomatice privind accidentul aviatic din această săptămână la Washington, dar a negat apoi orice fel de comunicare între cele două administrații prezidențiale.

'Atunci când are loc un eveniment cu cetățeni ai unei alte țări, țara în cauză este informată prin canale diplomatice. Asta se întâmplă acum', a explicat el.

Deocamdată, doar comunicare între instituții

Trump însuși a confirmat joi contactele cu Moscova - la nivel de ambasadă - pentru repatrierea victimelor ruse ale accidentului survenit prin coliziunea între un avion de pasageri și un elicopter.

Între timp, Putin nu a încetat să trimită semnale către Washington prin interlocutorul său preferat, jurnalistul televiziunii publice Pavel Zarubin, singurul care se poate apropia de șeful statului pe coridoarele Kremlinului.

'Ar fi bine dacă ne-am putea întâlni, ținând cont de realitatea actuală, și să discutăm cu calm despre toate problemele care sunt de interes atât pentru Statele Unite, cât și pentru Rusia', a spus Putin.

Potrivit liderului de la Kremlin, Rusia poate avea 'multe puncte convergente' cu noua administrație americană.

Și, într-un compliment clar la adresa omologului său american, el a opinat că dacă Trump 'nu ar fi fost privat de victorie în (alegerile din 2020), atunci, poate, nu ar fi existat criza din Ucraina care a apărut în 2022'.

Tonul său s-a înăsprit pe 28 ianuarie, când Putin a afirmat că 'poți negocia cu oricine, dar din cauza ilegitimității sale, el (președintele ucrainean Volodimir Zelenski) nu are dreptul să semneze nimic', făcând aluzie la faptul că mandatul lui Zelenski a expirat în luna mai.

Conform Constituției ucrainene, nu pot fi organizate alegeri în condițiile legii marțiale, care a fost impusă în Ucraina de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în februarie 2022.

Situația a fost complicată și de întârzierea aprobării de către Washington a noului ambasador rus în SUA, Aleksandr Darciev, după ce predecesorul său a demisionat înainte de alegerile prezidențiale din această țară.

Comenteaza