Capitolul la care Cluj-Napoca depășește Tokyo, Praga, Seoul sau Helsinki

Capitolul la care Cluj-Napoca depășește Tokyo, Praga, Seoul sau Helsinki
| Foto: Visit Cluj

Cluj-Napoca se află într-un exclusivist top 50 al celor mai sigure orașe din lume. În clasament se află încă un oraș românesc.

Siguranța este una dintre cele mai importante criterii pe care oamenii îl iau în considerare atunci când se mută într-o nouă locație sau când vor să călătorească. În clasamentul celor mai sigure orașe din lume, România este menționată de două ori.

Cluj-Napoca ocupă locul 25 pe plan mondial în acest clasament, iar orașul este considerat cea mai sigură destinație din România în 2023. În comparație cu alți ani, poziția orașului de pe Someș a coborât, însă a reușit să-și mențină poziția de lider pe plan național.

Al doilea oraș din România menționat în top 50 al celor mai sigure orașe din lume este Timișoara, care este în acest an „Capitală Europeană a Culturii” și care se situează pe locul 32.

Potrivit clasamentului realizat de Ranking Royals, Cluj-Napoca a detronat orașe precum Tokyo, Praga, Seoul sau Helsinki la capitolul siguranță.

Pe primul loc se situează orașul Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, care ocupă de mulți ani prima poziție, urmat de Doha din Qatar și Ajman din Emiratele Arabe Unite. În Europa, cel mai sigur oraș este Bern din Elveția.

La polul opus, cele mai periculoase orașe din lume sunt Caracas din Venezuela, urmat de Durban din Africa de Sud și Port Moresby, capitala Papua Noua Guinee.

Cum se măsoară gradul de siguranță dintr-un oraș?

Potrivit sursei citate, 424 de orașe din lume sunt analizate după următoarele criterii:

  • Nivelul criminalității;
  • Cât de sigur e să te plimbi pe timp de zi și noapte în orașul respectiv;
  • Numărul cazurilor de furt și jaf;
  • Agresivitatea oamenilor, atât fizică, cât și verbală, în spațiul public;
  • Insultă sau agresiune fizică din motive etnice, religioase și gen;
  • Utilizarea și comercializarea drogurilor;
  • Încălcarea proprietății private și infracțiunile violente.

Bazat pe aceste criterii, fiecare oraș primește un punctaj de la 0 la 100. Astfel, Cluj-Napoca a obținut un punctaj de 77,6, iar Timișoara 76.

Orașele considerate cele mai sigure destinații din lume au punctaje între 80-88, iar cele mai periculoase între 16-20.

Acest clasament este important deoarece, potrivit Ranking Royal, 56% din populația planetei trăiește în mediul urban, iar până în 2050 acest procentaj va crește cu aproximativ 12%.

Prin urmare, managementul urban este crucial în determinarea calității vieții, iar cheia pentru succesul acestuia este chiar capacitatea unui oraș de a oferi un mediu sigur și plăcut cetățenilor.

Comenteaza