Ce se pregătește în Zaporojie? Rușii au săpat tranşee şi au pus mine în jurul centralei nucleare
- Scris de Ziua de Cluj
- 19 Mai 2023, 15:34
- Stiri Externe
- Ascultă știrea
Noi tranşee au fost săpate de forțele ruse în jurul oraşului la periferia căruia se află centrala şi au fost amplasate mai multe mine. Experţi din industria nucleară se declară alarmaţi şi avertizează că orice deteriorare a centralei ar putea avea consecinţe grave pentru oameni.
Forţele militare ruse au consolidat în ultimele săptămâni poziţiile defensive în interiorul şi în jurul centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, au declarat patru martori, în condiţiile în care în regiune este aşteptată o contraofensivă, relatează Reuters.
Măsurile descrise de doi ucraineni care lucrează la centrala electrică şi de alţi doi locuitori din oraşul Enerhodar subliniază riscurile pe care războiul le reprezintă pentru securitatea instalaţiei. Sursele au vorbit sub rezerva anonimatului din cauza temerilor pentru siguranţa lor într-un oraş aflat sub ocupaţie rusă.
Noi tranşee au fost săpate în jurul oraşului Enerhodar, la periferia căruia se află centrala, şi au fost amplasate mai multe mine. Camerele de supraveghere de la centrală sunt îndreptate spre nord, către un mare baraj, spre teritoriul controlat de Ucraina.
Ruşii au de câteva luni poziţii de tragere instalate pe acoperişurile unora dintre clădirile uzinei. Au fost ridicate plase pentru o posibilă descurajare a dronelor.
Compania rusă de stat pentru energie nucleară Rosatom a declarat că orice posibilă acţiune militară din partea Ucrainei reprezintă o ameninţare la adresa securităţii nucleare şi că echipamentele centralei sunt întreţinute corespunzător.
Unii experţi din industria nucleară s-au declarat alarmaţi şi au avertizat că orice deteriorare a centralei ar putea avea consecinţe grave pentru oameni, pentru zona înconjurătoare, pentru război şi pentru industria nucleară globală.
"Reactoarele nucleare nu au fost proiectate pentru zonele de război şi nu cred că pot fi sigure sau securizate într-o zonă de război", a declarat Nickolas Roth, director la think tank-ul Nuclear Threat Initiative.
Petro Kotin, şeful agenţiei nucleare ucrainene Energoatom, a declarat pentru Reuters că nu crede că forţele ucrainene vor organiza un atac direct asupra sitului şi că ar putea, în schimb, să încerce să îi forţeze pe ruşi să se retragă prin tăierea liniilor de aprovizionare.
Dar există îngrijorare în comunitatea internaţională că centrala nucleară cu şase reactoare, cea mai mare din Europa, ar putea fi prinsă în mijlocul luptelor, mai ales că analiştii militari se aşteaptă ca Ucraina să încerce să împingă forţele ruseşti dincolo de regiunea Zaporojie.
Organismul de supraveghere nucleară al ONU spune că prezenţa şi activitatea militară este în creştere în regiune, subliniind necesitatea de a acţiona urgent. Acesta avertizează de luni de zile cu privire la pericolul unui accident major la centrală.
Agenţia intenţionează să prezinte Consiliului de Securitate al ONU, în cursul acestei luni, un acord între Rusia şi Ucraina pentru protejarea instalaţiei, au declarat patru diplomaţi pentru Reuters.
Petro Kotin a declarat că cea mai mare ameninţare la adresa siguranţei centralei este că luptele ar putea tăia ultima linie electrică externă rămasă, necesară pentru răcirea reactoarelor centralei. Atunci când aceasta se întrerupe, doar generatoarele diesel de rezervă stau în calea unei fuziuni. "Dacă toate pompele se opresc, veţi avea între o oră şi jumătate şi trei zile şi ca să asistaţi la topire", a spus Kotin.
Generatoarele de rezervă au intrat deja în funcţiune de şase ori pentru perioade scurte de timp, atunci când curentul electric s-a oprit din cauza bombardamentelor, pe care Rusia şi Ucraina şi le-au reproşat reciproc.
Kotin a estimat că numărul trupelor ruseşti de la centrală a crescut de la aproximativ 500 la 1.500 în ultimele luni. El nu poate avea acces la instalaţie, care nu mai funcţionează, dar are o reţea de contacte care se află încă acolo.
Cele patru surse au declarat că au auzit explozii ocazionale, despre care au presupus că au fost produse de animale rătăcite care călcau pe mine. Unul dintre muncitori a văzut trasoare trase pe cerul nopţii de pe acoperişul uneia dintre clădirile uzinei, probabil spre o dronă.
Centrala şi oraşul Enerhodar sunt conectate printr-un singur drum principal către Melitopol, cel mai mare oraş ocupat de Rusia în sud-estul regiunii Zaporojie, care oferă Rusiei un coridor terestru către peninsula Crimeea ocupată.
Kotin spune că forţele ruseşti ar trebui să se retragă dacă s-ar părea că acel drum va fi blocat. El crede că forţele ruseşti au efectuat deja exerciţii la uzină pentru a exersa retragerea. "După părerea mea, se pregătesc pentru evacuare, aşa că aduc totul la un loc pentru a fi gata să ia totul şi să iasă de acolo", a spus el.
Două dintre sursele din Enerhodar au declarat că au văzut forţele ruseşti în această lună luând în cutii dintr-un spital aparate de radiografiere, ustensile de laborator şi alte echipamente, precum şi echipamente din băncile ucrainene închise din oraşul Enerhodar.
Ucraina a anunţat că intenţionează să desfăşoare în curând o mare ofensivă pentru a recuceri terenurile ocupate şi este de aşteptat ca aceasta să lovească în sudul ţării, din cauza importanţei sale strategice ca punte către Crimeea şi Marea Neagră.
Rusia a amplasat fortificaţii care se întind din vestul Rusiei până în Crimeea, iar tranşeele săpate sunt deosebit de extinse pe drumul dintre teritoriul deţinut de ucraineni spre sud până la Melitopol, ceea ce sugerează că Moscova se aşteaptă la un atac acolo.
Moscova susţine că centrala nucleară, care asigura o cincime din necesarul de energie electrică al Ucrainei înainte de război, aparţine acum Rusiei după ce liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a declarat Zaporojie, parţial ocupată, drept teritoriu rusesc, împreună cu alte trei regiuni ucrainene, în septembrie anul trecut.
Oficialii instalaţi de Rusia au anunţat o evacuare a populaţiei din zonele de pe linia frontului din regiunea Zaporojie, inclusiv de la Enerhodar. Aceştia spun că au evacuat deja peste 1.500 de persoane de acolo.
Toate reactoarele centralei au fost oprite în septembrie anul trecut, iar numărul de lucrători a scăzut de la aproximativ 11.000 de ucraineni înainte de război la doar 6.000, potrivit Energoatom.
Aproximativ 2.700 au semnat contracte cu o filială rusă a Rosatom, despre care Moscova spune acum că operează centrala. Energoatom a declarat săptămâna trecută că Rusia plănuieşte să evacueze peste 3.000 de lucrători de la instalaţie.