Medicii și asistenții din prima linie a luptei anti-COVID nominalizați la Premiul Nobel pentru Pace 2021

Medicii și asistenții din prima linie a luptei anti-COVID nominalizați la Premiul Nobel pentru Pace 2021
| Foto: Reuters

Lupta anti-COVID a adus la nominalizările premiilor Nobel pentru Pace a unei categorii care nu a mai fost nominalizată niciodată în istoria premiilor Nobel: profesioniştii din domeniul sanitar. 

Medicii și asistenții medicali din Italia sunt în acest an nominalizați la Premiul Nobel pentru Pace, fiind pentru prima dată în istorie când toți profesioniștii din domeniul sănătății dintr-o națiune primesc această nominalizare. „Au fost primii din occident care s-au confruntat cu o urgență sanitară foarte gravă”, au afirmat reprezentanții Comitetului Nobel, conform rotalianul.com.

Comitetul norvegian a acceptat oficial nominalizarea. Personalul italian din domeniul sănătății a fost declarat oficial candidat la Premiul Nobel pentru Pace din 2021, pentru angajamentul său în lupta împotriva pandemiei coronavirusului.

Explicând motivul acceptării propunerii, reprezentanții Comitetului Nobel au spus că medicii și asistenții italieni au fost primii din lumea occidentală care s-au confruntat cu o urgență sanitară foarte gravă și că au luptat ca în tranșee pentru a salva vieți cu prețul vieții lor.

Ministrul Sănătății din Italia, Roberto Speranza, a declarat privind candidatura profesioniștilor din domeniul sănătății italieni la Premiul Nobel pentru Pace: „Sunt femei și bărbați din cadrul serviciului nostru național de sănătate, nu mi-a plăcut niciodată să folosesc cuvântul ‘eroi’. Sunt oameni care și-au făcut datoria și continuă să o facă. Cu toții am înțeles în acest an extrem de complicat, cât de important este să ai servicii sanitare de calitate.”

Până în prezent 420 de membri ai personalului medical au murit de Covid în Italia, 340 de medici și 80 de asistenți medicali.

Comenteaza