Moartea Reginei Elisabeta a II-a. În Regatul Unit începe o perioadă de doliu/ Ce urmează

Moartea Reginei Elisabeta a II-a. În Regatul Unit începe o perioadă de doliu/ Ce urmează

În următoarele zile vor avea loc pregătirile pentru înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a și trecerea la domnie a regelui Charles al III-lea.

Regina Elisabeta a II-a va fi comemorată cu mare fast în timp ce în Regatul Unit începe vineri o perioadă de doliu pentru a marca moartea suveranei, transmit PA Media/dpa.

Salve de tun vor răsuna în capitala Londra, iar clopotele vor suna în întreaga ţară, bisericile, capelele şi catedralele fiind încurajate de Biserica Anglicană să organizeze rugăciuni sau slujbe speciale.

Fiul cel mare al reginei şi succesorul la tron, Regele Charles al III-lea, a vorbit joi seară despre durerea sa, la scurt timp după ce Palatul Buckingham a anunţat dispariţia monarhului, în vârstă de 96 de ani, care a murit în cursul după-amiezii la Castelul Balmoral din Scoţia.

Charles se va concentra de acum pe chestiuni de stat, în contextul în care vineri îşi începe prima zi în calitatea sa de nou monarh al naţiunii, după ce a petrecut o mare parte din cei 73 de ani ai săi pregătindu-se pentru acest rol.

Regele Charles al III-lea are acces la tron imediat după moartea mamei sale. Noul rege şi regina consoartă - Charles şi soţia sa Camilla - se vor întoarce vineri la Londra, iar noul monarh urmează să se adreseze naţiunii la televizor vineri seară.

Salve de focuri de armă - câte o salvă pentru fiecare an din viaţa reginei - vor fi trase în centrul Londrei vineri, iar noul rege va avea prima sa audienţă cu premierul britanic Liz Truss, transmit PA Media/dpa.

Apoi, Truss şi principalii săi miniştri vor participa la slujba publică de pomenire la Catedrala St Paul, în centrul Londrei.

Sâmbătă dimineaţa, va avea loc un Consiliu de Ascensiune - proclamarea oficială ca rege a lui Charles - la Palatul St James din Londra.

Prima proclamare publică a noului suveran va fi apoi citită de la un balcon situat deasupra Friary Court din Palatul St James, de către deţinătorul titlului de ''Garter King of Arms".

Charles va da audienţe, iar în următoarele zile mass-media va fi informată de către deţinătorul titlului de Earl Marshal, însărcinat cu ascensiunea şi cu funeraliile reginei.

La patru zile după moartea Reginei, sicriul va fi condus într-o procesiune militară de la Palatul Buckingham la Westminster Hall. Aici va fi depusă pentru următoarele patru zile.

După acestea, Regele Charles, familia şi demnitarii îi vor prezenta respectul lor.

Apoi, uşile se vor deschide probabil pentru sutele de mii de oameni care vor sta la rând afară. Se estimează că înmormântarea va avea loc la 10-12 zile de la trecerea în nefiinţă a Reginei, dar un lucru este sigur: ziua înmormântării va fi o zi de sărbătoare oficială pentru întreg Regatul Unit.

Bursa de Valori se va închide pentru a doua oară în mai puţin de 2 săptămâni, iar multe întreprinderi vor face acelaşi lucru şi la ora 11:00 fix. Clopotele Big Ben vor bate, ţara va tăcea, iar sicriul va fi adus în interiorul Westminster Abbey, unde 2000 de invitaţi speciali îşi vor pleca capetele în rugăciune.

După slujbă, sicriul va fi dus la Castelul Windsor şi apoi, în cele din urmă, la Capela Saint George, unde Regina Elisabeta a II-a va fi probabil înmormântat alături de tatăl ei, Regele George al II-lea.

Probabil la un an după înmormântare va avea loc o încoronare oficială pentru Regele Charles va avea loc în cadrul unei alte sărbători, scrie Mediafax.

De asemenea, în Marea Britanie vor avea loc mai multe schimbări în lunile următoare. Noua monedă britanică va fi tipărită cu portretul Regelui, iar cele cu chipul Reginei vor fi încet-încet eliminate din uz. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu timbrele, cu paşapoartele şi uniformele poliţiei şi armatei, iar imnul naţional va fi schimbat în „God save the King".

Comenteaza