NEGOCIERI PENTRU PACE. Kremlinul refuză să spună ce vrea exact / Ucraina cere retragerea trupelor rusești

NEGOCIERI PENTRU PACE. Kremlinul refuză să spună ce vrea exact / Ucraina cere retragerea trupelor rusești
| Foto: Facebook

Oficialii de la Kremlin refuză să spună ce vor exact înainte de negocierile care vor avea loc la reședința lui Lukaşenko de lângă Cernobîl. Ucraina cere retragerea trupelor rusești.

Kremlinul refuză să-şi dezvăluie poziţia înaintea negocierilor cu Ucraina, potrivit purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov, în timp ce Kievul cere un armistiţiu „imedat” şi o retragere a trupelor ruse, potrivit preşedinţiei ucrainene, relatează AFP, citat de news.ro.

„Nu voi anunţa poziţiile pe care le avem, etc. Negocierile trebuie să aibă loc în tăcere”, a declarat Dmitri Peskov în conferinţa sa de presă zilnică. „Să lăsăm negociatorii să se instaleze”, a subliniat Peskov.

„În fiecare oră în plus de război mor cetăţeni şi militari ucraineni. Ne-am înţeles să ajungem la un acord, dar el trebuie să fie în interesul ambelor părţi”, a declarat la televiziune negociatorul rus Vladimir Medinski, un consilier al Kremlinului.

Preşedintele rus Vladimir Putin a promis să „demilitarizeze” şi să „denazifice” Ucraina atunci când a lansat războiul şi a acuzat Kievul de orchestrarea unui pretins „genocid” al rusofonilor.

Negocierile între Rusia şi Ucraina au început luni, în Belarus - primele între cele două ţări de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, lansată de Moscova, potrivit agenţiei oficiale belaruse de presă Belta.

Delegaţia rusă este condusă de către consilierul de la Kremlin Vladimir Medinski, iar delegaţia ucraineană de către Ministrul ucrainean al Apărării Oleksiï Reznikov, care i-a parte la negocieri în uniformă militară kaki.

„Vă puteţi simţi în deplină siguranţă”, le-a spus, primindu-i, ministrul belarus de Externe Vladimir Makei.

Kievul subliniază că „problema-cheie este un armistiţiu imediat şi retragerea trupelor (ruse) de pe teritoriul ucrainean”, a anunţat luni preşedinţia ucraineană.

Negocierile ruso-ucrainene au loc într-una dintre reşedinţele preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, la frontiera belaruso-ucraineană, în regiunea Gomel, în apropiere de centrala nucelară avariată Cernobîl, care se află pe teritoriul ucrainean.

Ele au loc în timp ce ofensiva rusă, lansată la 24 februarie, se loveşte de rezistenţa armatei ucrainene, iar sancţiuni de o amploare fără precedent impuse către Occident zgudeuie economia rusă.

Comenteaza