Video Putin anunță că a testat cu succes racheta nucleară „Satan 2”. Vrea să „le dea de gândit” celor care amenință Rusia

Putin anunță că a testat cu succes racheta nucleară „Satan 2”. Vrea să „le dea de gândit” celor care amenință Rusia

Ministerul rus al Apărării a publicat miercuri imagini cu lansarea unei rachete balistice intercontinentale „Sarmat”, cunoscută sub denumirea de „Satan 2”.

Lansarea rachetei nucleare „Satan 2” a fost făcută de pe cosmodromul „Plesețk” și potrivit autorităților ruse a fost „un succes”. Este primul test efectuat de Rusia cu o astfel de rachetă.

Putin a apărut la televiziuni, fiind informat de către armată că racheta a fost lansată cu succes de la Plesețk, în nord-vestul țării, și a lovit ținte în peninsula Kamceatka, în estul îndepărtat, scrie Reuters. După lansare, Putin a avertizat Occidentul spunând că racheta „le va da de gândit” celor care încearcă să amenințe Rusia.

„Această armă cu adevărat unică va întări potențialul de luptă al forțelor noastre armate, va asigura în mod fiabil securitatea Rusiei împotriva amenințărilor externe și le va da de gândit celor care încearcă să ne amenințe țara”, a spus Putin.

Lansarea test de miercuri nu este o surpriză pentru Occident, racheta fiind în dezvoltare de mulți ani, însă vine într-un moment de tensiune geopolitică extremă din cauza războiului Rusiei în Ucraina, mai notează Reuters, citată de digi24.ro.

Ce este racheta „Satan 2” a Rusiei?

RS-28 Sarmat ar putea transporta o sarcină utilă capabilă să distrugă o masă de uscat „de mărimea Texasului sau a Franței”, potrivit unui raport al agenției de presă Sputnik, aliniată la Kremlin. Focosul cântărește peste 100 de tone și are o rază de acțiune raportată de peste 11.000 de kilometri, transmite 7news.com.au.

Racheta, despre care se crede că este cea mai puternică armă creată vreodată, poate transporta cel puțin o duzină de focoase nucleare, iar Kremlinul se laudă că nu există contramăsuri care să o poată opri.

Racheta cu rază lungă de acțiune este în dezvoltare încă din anii 2000. Aceasta urmează să înlocuiască rachetele mai vechi dezvoltate în anii 1970.

Comenteaza