S-a aflat cine a orchestrat asasinarea lui Evgheni Prigojin. Cum a fost pregătită moartea liderului Wagner

S-a aflat cine a orchestrat asasinarea lui Evgheni Prigojin. Cum a fost pregătită moartea liderului Wagner

Asasinarea lui Prigojin a fost pregătită timp de două luni şi aprobată de cel mai vechi aliat şi confident al preşedintelui rus Vladimir Putin, un fost spion pe nume Nikolai Patruşev, potrivit oficialilor occidentali din serviciile de informaţii şi unui fost ofiţer al serviciilor secrete ruseşti, scrie în exclusivitate publicaţia WSJ.

Patruşev este din Sankt Petersburg, ca şi Putin. Fiul unui veteran al Marelui Război Patriotic, precum Putin, mamă asistentă în timpul asediului Leningradului. A absolvit ca inginer la Institutul de Construcţii Navale, dar a fost imediat înrolat la acea vreme de KGB-ul din Leningrad, unde a devenit şef al sectorului de luptă împotriva contrabandei şi corupţiei, în timp ce mai tânărul său coleg, Vladimir, se ocupa de contrainformaţii.

Soarta lor se mai încrucişează la Moscova, în anii 1990, Patruşev devenind eternul adjunct al lui Putin. Atât la cârma administraţiei guvernamentale, cât şi a FSB. Iar când actualul preşedinte ajunge la conducerea guvernului, în august 1999, succesiunea la cârma Serviciului Secret este o simplă formalitate. Sunt animaţi de aceeaşi dorinţă de a reda Rusiei rolul de putere mondială.

Foştii colegi ai lui Patruşev îl descriu ca un birocrat sobru care, la fel ca Putin, evită mass-media, bazându-se pe informaţiile zilnice despre lume furnizate de serviciile de securitate ruseşti. Patruşev, în vârstă de 72 de ani, vede Rusia blocată într-o luptă cu SUA, despre care a spus că vrea să fure petrolul şi mineralele Rusiei. Rolul său în unele dintre cele mai întunecate capitole ale preşedinţiei lui Putin subliniază consecinţele deseori mortale pentru oricine se află în conflict cu Kremlinul.

Asasinarea lui Prigojin

După răzvrătire, Kremlinul nu a făcut prea multe în mod public pentru a-l limita pe Prigojin. Acesta a călătorit în Africa pentru a verifica operaţiunile sale de acolo. De asemenea, i s-a permis să continue să lucreze în Sankt Petersburg şi în jurul Rusiei, a declarat Maksim Shugaley, care a lucrat pentru Prigojin la un think tank. Dar, a spus el, Prigozhin a fost precaut.

Avionul fostului lider Wagner a decolat după ora 17.00 şi a ajuns la o altitudine de 8500 de metri. Însă, după mai bine de o jumătate de oră, aeronava a pierdut rapid altitudine şi s-a prăbuşit în apropierea satului Kuzhenkino. Presa rusă a anunţat că testele ADN au confirmat că Prigojin a murit în accident. Împreună cu el au mai fost ucise alte nouă persoane, inclusiv comandantul grupului Wagner, Dmitri Utkin.

Comenteaza