Se mai termină războiul? UE vrea să antreneze mii de soldați ucraineni și să ofere mai multe fonduri pentru arme

Se mai termină războiul? UE vrea să antreneze mii de soldați ucraineni și să ofere mai multe fonduri pentru arme
| Foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene sunt aşteptaţi să convină asupra unei misiuni de instruire a 15.000 de soldaţi ucraineni începând de luna viitoare şi asupra unei finanţări suplimentare în valoare de 500 de milioane de euro pentru livrările de arme către Kiev, potrivit Reuters.

De asemenea, este probabil ca miniştrii să aplice sancţiuni suplimentare Iranului, ca urmare a ultimei represiuni a Teheranului împotriva protestatarilor, şi să analizeze din nou relaţiile blocului cu China, deschizând calea unei poziţii potenţial mai dure faţă de Beijing.

Doi oficiali europeni de rang înalt au declarat că antrenamentele militare a soldaţilor ucraineni vor începe la jumătatea lunii noiembrie şi vor avea loc pe teritoriul UE, într-un centru din Polonia şi altul din Germania.

Mai multe ţări UE au instruit deja trupele ucrainene cu privire la modul de utilizare a unor arme specifice, iar acest lucru va continua. Uniunea Europeană a sprijinit Kievul de la începutul războiului cu ajutor financiar şi, în premieră pentru blocul comunitar, cu ajutor militar.

Miniştrii de externe vor fi de acord să adauge încă 500 de milioane de euro la un fond care rambursează statele membre ale UE pentru armele livrate Ucrainei, ceea ce ridică suma totală destinată armelor pentru Kiev la peste 3 miliarde de euro. Spre deosebire de tranşele anterioare, banii suplimentari vor acoperi, de asemenea, costurile pentru repararea şi întreţinerea armelor deja livrate Ucrainei.

Se aşteaptă ca miniştrii UE să impună interdicţii de călătorie şi îngheţarea activelor pentru aproximativ 15 iranieni implicaţi în reprimarea demonstranţilor din Iran, care au ieşit în stradă după moartea în custodia poliţiei a lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani. Miniştrii de externe ai UE vor discuta, de asemenea, despre transferul de drone iraniene către Rusia, deschizând calea pentru potenţiale sancţiuni suplimentare care ar putea fi convenite la o dată ulterioară.

În ceea ce priveşte China, miniştrii vor analiza o „ajustare fină” a relaţiilor, au declarat oficialii, menţionând că Beijingul este un partener comercial crucial pentru UE şi că Europa depinde de produsele şi materiile prime chinezeşti. Diplomaţii spun că Bruxellesul este îngrijorat de faptul că preşedintele chinez Xi Jinping îndreaptă China pe o cale din ce în ce mai autoritară şi neliniştit de sprijinul lui Xi pentru preşedintele rus Vladimir Putin.

„Obiectivul nu este de a schimba radical această politică (a UE), dar, în mod evident, s-au întâmplat lucruri şi miniştrii vor discuta despre asta”, a declarat un oficial UE, adăugând că ar putea fi nevoie de o schimbare de politică în viitor.

Acesta a precizat că liderii blocului comunitar vor discuta despre politica faţă de China în cadrul unui summit care va avea loc joi şi vineri, iar UE va monitoriza îndeaproape şi Congresul Partidului Comunist, care s-a deschis duminică.

Etichete
Comenteaza