Un comitet al ONU a cerut anularea generalizată a brevetelor pentru vaccinurile anti-COVID

Un comitet al ONU a cerut anularea generalizată a brevetelor pentru vaccinurile anti-COVID

Un comitet al Organizației Națiunilor Unite a cerut anularea generalizată a brevetelor pentru vaccinurile anti-COVID-19.

Comitetul ONU de combatere a rasismului a denunţat joi refuzul unor ţări bogate, în special Germania, Elveţia, Regatul Unit şi Statele Unite, de a renunţa la drepturile de proprietate intelectuală asupra vaccinurilor dezvoltate împotriva maladiei COVID-19, informează AFP.

În cadrul unei reuniuni ministeriale a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) din iunie 2022, statele membre au reuşit, după negocieri intense, să ajungă la un prim acord privind autorizarea ţărilor în curs de dezvoltare de a beneficia, dacă doresc şi pentru cinci ani, de brevetele asupra vaccinurilor anti-COVID-19.

Însă acest acord este insuficient, potrivit Comitetului pentru eliminarea discriminării rasiale, care este compus din 18 experţi independenţi şi ale cărui avize nu sunt obligatorii.

"Acordul nu merge suficient de departe pentru a combate ratele înalte de morbiditate şi de mortalitate asociate cu COVID-19 la nivel mondial în rândul persoanelor şi grupurilor care sunt cele mai expuse la discriminarea rasială", au precizat membrii comitetului într-un comunicat, publicat cu sprijinul raportoarei speciale a ONU pentru formele contemporane de rasism, Ashwini K.P, scrie Agerpres.

În faţa acestei situaţii, comitetul îndeamnă "ţările din emisfera nordică, în special Germania, Elveţia, Regatul Unit şi Statele Unite, să renunţe la drepturile de proprietate intelectuală privitoare la vaccinuri, tratamente şi tehnologii de îngrijire medicală asociate cu pandemia de COVID-19".

Comitetul consideră că maladia COVID-19 rămâne "o gravă problemă de sănătate publică, ale cărei efecte negative devastatoare afectează într-o manieră disproporţionată grupele şi persoanele care sunt vulnerabile la discriminare rasială".

Aproximativ 32% din populaţia mondială a primit cel puţin un rapel sau o doză suplimentară de vaccin, însă în ţările în curs de dezvoltare, precum Gabon, Papua Noua Guinee, Burundi şi Madagascar, acest procent este mai mic de 1%, a remarcat comitetul, citând date publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

În cadrul OMC, discuţiile despre anularea drepturilor de proprietate intelectuală asupra tratamentelor şi instrumentelor de diagnosticare a bolii COVID-19 bat pasul pe loc.

Potrivit comitetului, "refuzul persistent" al ţărilor bogate de a accepta o suspendare generalizată a Acordului OMC privind aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală (Acordul TRIPS) "trezeşte îngrijorări cu privire la obligaţiile" statelor semnatare ale Convenţiei internaţionale pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza