Advertorial Un cuplu de pariori deținea 42 de sclavi în Marea Britanie

Un cuplu de pariori deținea 42 de sclavi în Marea Britanie

Marcos Tancos, 45 de ani, și Joanna Gomulska, 46 de ani, au cheltuit majoritatea banilor câștigați din operațiunile lor de trafic de persoane pe jocuri de noroc, au spus procurorii. Ei și-au recrutat cele 42 de victime din casele de îngrijire și orfelinate din Slovacia, promițându-le muncă profitabilă și o viață mai bună în Marea Britanie, potrivit documentelor judecătorești.

Dar bărbații au fost forțați să lucreze pentru nimic la spălătoria auto a lui Tancos din Bristol, Anglia, și la alte locuri de muncă ușoare, timp de 12 ore pe zi, șapte zile pe săptămână. La sosire, le-au fost confiscate actele de identitate, cardurile bancare și telefoanele. Erau închiși în condiții înghesuite, murdare, dormind pe lenjerie de pat și saltele murdare.

Tratați „ca vitele”

Cuplul i-a constrâns pe bărbați să deschidă noi conturi bancare, pe care le foloseau pentru a solicita împrumuturi și carduri de credit pe numele victimelor lor. Inculpații au obținut în acest fel în jur de 300.000 de lire sterline (368.000 de dolari), pe care le-au plătit la mesele de joc și le-au încărcat în cazinourile online.

Procurorii au spus că Tancos îi abuza fizic și verbal pe bărbați, ca să se supună. Între timp, Gomuslka se pretindea că se îngrijește de interesele lor. Dar asta a fost totul pentru spectacol, a spus judecătorul Martin Picton.

„Ai dat impresia că ai o oarecare perspectivă și o oarecare simpatie, dar experiența ta nu te-a descurajat să-ți susții partenerul în ceea ce știai foarte bine că este o întreprindere criminală”, a spus el pentru Gomuslka. „Ai avut alegeri de făcut și le-ai făcut pe cele greșite.”

„Ați identificat potențiale victime în funcție de circumstanțele lor, de vulnerabilitatea lor financiară și socială – oameni cu puține alternative”, a spus el, adresându-se ambilor inculpați.

„Victimele aveau valoare în numerar pentru voi, în același mod în care vitele ar avea pentru un fermier”, a adăugat el.

Un cuplu de pariori deținea 42 de sclavi în Marea Britanie

Ar putea fi mai multe victime

În aprilie, un juriu de la Bristol Crown Court a condamnat cele nouă acuzații legate de trafic de persoane și muncă forțată și o acuzație de conspirație pentru dobândirea de proprietăți criminale. Miercuri, Picton i-a condamnat pe Tancos și pe Gomulska la 16 și, respectiv, nouă ani de închisoare.

Agenția Națională pentru Crimă din Marea Britanie a fost alertată cu privire la situație după ce o victimă a reușit să se întoarcă în Slovacia și să informeze autoritățile de acolo despre activitățile cuplului.

Forțele de ordine din Marea Britanie și Slovacia au urmărit 42 de victime, dintre care 29 erau pregătite să depună mărturie. Poliția crede că ar putea exista mult mai multe victime pe care nu le-a putut urmări.

„Câștigarea încrederii victimelor a fost fundamentală pentru acest caz și s-a depus o cantitate semnificativă de muncă pentru îngrijirea și implicarea lor pe tot parcursul procesului”, a declarat procurorul șef, Ruona Iguyovwe, într-o declarație. „Laud fiecare persoană care a mărturisit pentru curajul de care a dat dovadă.”

Comenteaza