Viktor Orbán crede ca Ucraina ar trebui să se predea: "E un Afganistan acuma. E țara nimănui. Putin nu va pierde"

Viktor Orbán crede ca Ucraina ar trebui să se predea: "E un Afganistan acuma. E țara nimănui. Putin nu va pierde"
| Foto: Getty Images

Premierul Ungariei Viktor Orbán se îndoiește în mod deschis de viabilitatea Ucrainei ca stat suveran.

Viktor Orbán dorește ca Ucraina să renunțe. Într-un moment când steagurile ucrainene fâlfâie prin capitalele europene, iar tancurile occidentale vin în apărarea Ucrainei, premierul Ungariei se îndoiește în mod deschis de viabilitatea Ucrainei ca stat suveran. La Budapesta, guvernul său a împânzit străzile cu panouri împotriva sancțiunilor. Opera de Stat din Budapesta montează un spectacol cu ‘Război și pace’ de Serghei Prokofiev.
 
Recent, în fața unui grup restrâns de personalități conservatoare din străinătate, Viktor Orbán a declarat că Rusia a reușit deja să facă din Ucraina o ruină imposibil de guvernat.

“În prezent, ea e un Afganistan”, a declarat Orbán la o masă rotundă pomenită în The American Conservative (revistă americană bilunară, apărută în 2002, n. red.). Vladimir Putin nu va pierde, iar timpul este de partea Rusiei”, a susținut el, afirmând totodată că “Uncraina e țara nimănui”.

Este un mesaj vădit opus retoricii fluturate în restul alianței occidentale, alianță care, chiar de săptămâna trecută, a trecut peste o altă ‘linie roșie’ în momentul când s-a angajat să trimită în Ucraina zeci de tancuri moderne. Iar asta adâncește tensiunile dintre Ungaria și vecina Ucraina. Afirmațiile lui Orbán au stârnit indignarea oficialilor Ucrainei, care au spus că îl vor convoca pe ambasadorul Ungariei, potrivit politico.eu.

La Budapesta, abordarea lui Orbán este văzută parțial ca o strategie politică internă pentru a distrage atenția de la problemele economice ale Ungariei. Există, de asemenea, un sentiment printre experți că retorica lui Orbán este mai mult decât o politică pe termen scurt - liderul ungar, spun ei, dorește să-și păstreze relația de lungă durată cu Kremlinul. 

Oricum, consecințele ilustrează prăpastia tot mai mare dintre Orbán și restul aliaților săi din UE și NATO. 

„Liderii politici din guvernul Ungariei vorbesc adesea despre promovarea păcii, dar – de la condamnarea sancțiunilor până la adoptarea propunerilor rusești de „încetare a focului” – ei continuă să promoveze politicile susținute de Putin”, a declarat David Pressman, ambasadorul SUA la Budapesta.

„Ne alăturăm apelului guvernului maghiar la pace, dar aceste apeluri ar trebui să fie îndreptate către Vladimir Putin”, a declarat Pressman, adăugând că Washingtonul „va continua să pledeze pentru încetarea acestui război, fiind hotărât alături de victimele acestuia.”

În timp ce cei mai mulți aliați occidentali au continuat să ofere Ucrainei ajutoare militare tot mai substanțiale, Ungaria refuză să își schimbe poziția față de Ucraina, despre care susține că ar trebui să renunțe la luptă.

„Umanitatea noastră de bază și simțul moralității ne cer să facem tot ce putem ca să înghețăm linia frontului, să avem o încetare a focului și să începem negocierile”, a spus Orbán pentru postul de radio al statului.

Comenteaza