Foto Fraudă uriașă cu reciclarea deșeurilor: percheziții în Cluj și alte județe
- Scris de Nicu Mitrea
- 13 Mar 2025, 12:00
- Eveniment
- Ascultă știrea
Procurorii DIICOT, au efectuat joi 26 de percheziții domiciliare în mai multe județe, inclusiv în Cluj, și în București, într-un dosar ce vizează infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune și spălare de bani.
Un număr de 26 de mandate de percheziție domiciliară au fost puse în aplicare pe raza județelor Cluj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea, Dâmbovița, Mureș, Sibiu, Dolj, Ilfov și în municipiul București,
Potrivit anchetatorilor, începând cu primăvara anului 2022, un suspect din Gorj a pus bazele unui grup infracțional organizat, având ca scop fraudarea organizațiilor care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului (OIREP). Schema infracțională se baza pe crearea unor circuite economice fictive de reciclare a deșeurilor de ambalaje, prin care membrii grupării obțineau sume importante de bani.
La început, gruparea funcționa pe baza unor relații de familie, liderul folosindu-se de o societate comercială pentru a încheia contracte cu OIREP-urile și pentru a distribui ulterior banii între membrii rețelei.
Pentru a conferi o aparență de legalitate activității infracționale, suspecții au cooptat mai mulți administratori de firme specializate în colectarea deșeurilor, care au întocmit documente false privind livrări de deșeuri către compania controlată de lider. Mai mult, aceștia au falsificat acte ce atestau achiziția de deșeuri de la persoane fizice sau de la alți colectori.
Gruparea infracțională a implicat și reprezentanți ai unor firme de transport, care au emis documente pentru curse fictive și au înregistrat prestări de servicii inexistente. Prin acest mecanism, aceștia au obținut o parte din banii proveniți din fraudă.
Astfel, OIREP-urile au fost induse în eroare, fiind determinate să plătească sume de bani pentru reciclarea unor cantități de deșeuri care, în realitate, nu au fost niciodată colectate sau reciclate. După ce banii erau transferați în conturile firmei liderului grupării, aceștia erau fie retrași în numerar, fie direcționați către conturile altor societăți controlate de rețea, pentru a ascunde proveniența sumelor.
În urma perchezițiilor, aproximativ 30 de persoane, printre care suspecți și martori, urmează să fie audiate la sediul DIICOT Craiova.
Acțiunea a fost sprijinită de polițiștii structurilor de combatere a criminalității organizate și de jandarmii Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. Ancheta este în desfășurare, iar procurorii continuă investigațiile.