Imobiliarele din Cluj-Napoca, după prima lună a anului. Cât cer proprietarii pe apartamentele vechi și noi la început de 2024

Imobiliarele din Cluj-Napoca, după prima lună a anului. Cât cer proprietarii pe apartamentele vechi și noi la început de 2024
| Foto: Ziua de Cluj

La început de 2024, prețurile cerute pe apartamentele din Cluj-Napoca au crescut cu pănă la 11% față de începutul anului trecut.

Începutul anului marchează o creștere de 9% pentru apartamentele de vânzare, comparativ cu luna ianuarie 2023, însă prețurile medii rămân relativ similare cu cele din decembrie 2023. Prețul solicitat pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a crescut cu 10% în luna ianuarie 2024 vs. ianuarie 2023, în timp ce prețul apartamentelor vechi a crescut, în medie, cu 8%, potrivit unui comunicat Storia.

Interesul utilizatorilor este mai ridicat pentru proprietățile de vânzare, aceștia realizând în ianuarie 2024 cu 59% mai multe contactări față de luna ianuarie 2023 și cu 66% mai multe față de luna decembrie 2023.

Aparamente de Cluj la început de an

Potrivit sursei citate, în Cluj-Napoca, în luna ianuarie a.c., prețurile medii pentru apartamentele noi și vechi au fost relativ similare cu cele din decembrie. Așadar, prețul mediu de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.596 euro/metru pătrat, cu 7% mai ridicat comparativ cu ianuarie 2023. Apartamentele vechi din Cluj-Napoca au avut un preț mediu de cerere de 2.560 euro/metru pătrat, cu 11% mai ridicat decât în aceeași lună a anului anterior.

„În contextul pieței imobiliare din țară, în 2024 observăm o tendință interesantă. Deși cererea pentru apartamentele de vânzare este ridicată, numărul tranzacțiilor raportat la fondul locativ se situează cu 29% sub media Uniunii Europene. Pentru mai multă claritate, fondul locativ se referă la totalitatea unităților de locuit disponibile într-o anumită regiune. Totodată, evoluția prețurilor proprietăților din ultimii trei ani rămâne sub media altor țări din regiune, fiind semnificativ sub ritmul de creștere a veniturilor populației. Aceste aspecte indică atât oportunități, cât și provocări în piața imobiliară. În plus, gradul de urbanizare, adică proporția populației care trăiește în zone urbane, rămâne încă relativ scăzut în țara noastră, ceea ce sugerează că există premise pentru o aliniere treptată cu alte state similare din Europa, oferind perspective încurajatoare pe termen lung” a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Comenteaza