În sfârşit poliţiştii clujeni s-au decis să îi AMENDEZE şi pe pietonii, bicicliştii şi trotinetiştii care nu respectă regulile de circulaţie
- Scris de Ziua de Cluj
- 19 Apr 2024, 08:56
- Eveniment
- Ascultă știrea
În municipiul Cluj-Napoca se înmulţesc accidentele cu pietoni care trec prin locuri nemarcate, dar şi cele provocate de biciclişti sau trotinetişti care nu iau în seamă regulile de circulaţie. Recent, o maşină a fost vandalizată cu o trotinetă.
Poliţia Cluj a informat că a desfăşurat acţiuni pentru combaterea indisciplinei pietonale şi pentru responsabilizarea conducătorilor de biciclete şi trotinete din municipiul Cluj-Napoca, şi în zona metropolitană, respectiv Apahida, Baciu şi Floreşti.
"Pentru prevenirea evenimentelor rutiere generate de abaterile săvârșite de pietoni, conducători de biciclete sau trotinete, în cursul zilei de ieri, 17 aprilie a.c., s-a organizat o acțiune, în două etape, la nivelul municipiului Cluj-Napoca.
Scopul acțiunii este reprezentat de promovarea unui mediu sigur și civilizat în zonele pietonale, respectarea normelor rutiere incidente, conștientizarea de către aceste categorii de participanți la trafic a riscurilor la care se expun atunci când nu respectă regulile de circulație care li se adresează. Totodată s-au efectuat verificări și în rândul conducătorilor de autovehicule.
În acest sens, polițiștii din cadrul secțiilor urbane 1-7, Biroului Rutier, secțiilor rurale Apahida, Baciu și Florești, cu sprijinul polițiștilor locali clujeni au derulat activități specifice în rândul participanților la trafic.
În urma acestora au fost legitimate 286 de persoane și au fost aplicate 160 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 32.000 de lei, 30 pentru pietoni și conducători de biciclete sau trotinete", a transmis IPJ Cluj.
Pentru a evita evenimentele rutiere, poliţiştii recomandă pietonilor:
- să se angajeze în traversarea drumului public numai prin locurile special amenajate (pe trecerea de pietoni) şi la culoarea verde a semaforului electric, acolo unde există;
- să se asigure permanent, chiar şi atunci când se află pe trecerea de pietoni, că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă (vehiculele sunt oprite înaintea marcajului pietonal;
- să nu traverseze niciodată în fugă pe marcajul pietonal, indiferent de urgenţa existentă la un moment dat;
- să nu se deplaseze pe partea carosabilă, iar acolo unde nu există trotuar sau acostament, să se deplaseze pe partea stângă a drumului, cât mai aproape de marginea acestuia;
- pe vreme rea sau întuneric, să poarte haine de culori deschise şi/sau elemente reflectorizante, pentru a fi vizibili;
- să nu traverseze prin spatele mijloacelor de transport în comun, atunci când acestea sunt oprite în staţie;
- copiii nu trebuie lăsaţi să traverseze singuri – ei sunt imprevizibili şi nu pot aprecia corect distanţele şi vitezele.
ATENȚIE!
Angajarea pietonilor în traversarea drumului public pe culoarea roșie a semaforului electric destinat acestora, precum și traversarea prin loc nepermis constituie contravenție și se sancționează cu amendă cupinsă între 330 și 495 de lei, conform O.U.G. 195/2002.
De asemenea, se interzice conducătorilor de biciclete sau trotinete să traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe bicicletă sau trotinetă. În caz nerespectării acestei obligații pot fi sancționați cu amendă cupinsă între 660 și 825 de lei, conform O.U.G. 195/2002.
Citeşte şi: Surpriza neplăcută a unui șofer clujean: Și-a găsit mașina vandalizată
Citeşte şi: ACCIDENT în Mănăștur! Un pieton a fost izbit de o mașină / Intervine SMURD-ul