Ouă de struţ decorate oferă informaţii despre o lume antică interconectată
- Scris de Agerpres
- 10 Apr 2020, 12:30
- Innovation - Presented by NTT DATA
- Ascultă știrea
Ouăle de struţ decorate erau foarte căutate de elitele civilizaţiilor mediteraneene în timpul epocilor bronzului (2.500 î.Hr. - 1.200 î.Hr.) şi fierului (1.200 î.Hr. - 600 î.Hr.).
Ouă de struţ decorate, extrem de apreciate în Antichitate, descoperite în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, oferă indicii despre o lume străveche mult mai conectată decât se credea, conform unui studiu citat joi de Press Association.
Concluziile studiului, publicate în jurnalul Antiquity, se bazează pe tehnologie de scanare de ultimă generaţie care le-a permis cercetătorilor să stabilească originea şi istoria acestor obiecte de lux prin analizarea compoziţiei lor chimice.
Ouăle de struţ decorate erau foarte căutate de elitele civilizaţiilor mediteraneene în timpul epocilor bronzului (2.500 î.Hr. - 1.200 î.Hr.) şi fierului (1.200 î.Hr. - 600 î.Hr.), însă prea puţine lucruri se cunoşteau despre acest comerţ străvechi şi despre producţia acestor mărfuri de lux.
O echipă internaţională de experţi, condusă de Universitatea din Bristol, a analizat cinci ouă de struţ cu o vechime de peste 2.000 de ani din colecţia British Museum, găsite în Mormântul Isis, un loc de îngropăciune de elită din oraşul etrusc Vulci din Italia.
De asemenea, oamenii de ştiinţă au examinat fragmente de ou găsite în unsprezece situri din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.
Prin microscopia electronică de scanare, cercetătorii au putut stabili diferenţa între ouăle din diferite zone climatice.
Echipa a reuşit să obţină mai multe informaţii despre modul în care au fost obţinute în acea perioadă ouăle de struţ antice.
De asemenea, ai au putut stabili tehnicile folosite de artizani pentru decorarea ouălor cu motive de animale, flori, modele geometrice, soldaţi şi care.
Doctor Tamar Hodos, specialistă în arheologie mediteraneană la Universitatea din Bristol, a declarat: "Întregul sistem de producţie a ouălor de struţ decorate era mult mai complicat decât ne imaginasem. De asemenea, am descoperit dovezi care sugerează că lumea antică era mult mai interconectată decât se credea anterior. Struţii mediteraneeni erau indigeni în estul Mediteranei şi nordul Africii. Ceea ce a fost cel mai surprinzător pentru noi a fost că ouăle din ambele zone au fost găsite în situri din cealaltă zonă, ceea ce sugerează căi de comerţ mai extinse".
Cercetătorii apreciază că ouăle au fost prelevate din cuiburi de păsări sălbatice - cu risc considerabil - în ciuda dovezilor că în perioada respectivă existau struţi crescuţi în captivitate.
"De asemenea, am descoperit că ouăle au nevoie de timp pentru uscare înainte de a putea sculpta coaja lor şi, prin urmare, necesită depozitare în siguranţă. Acest lucru are implicaţii economice deoarece stocarea necesită o investiţie pe termen lung, iar acest lucru, combinat cu riscul implicat, ar adăuga valoare oului de lux", a adăugat Hodos.
Studiul face parte dintr-un proiect de cercetare în curs de desfăşurare privind mărfurile de lux din Antichitate.
Sursa: Agerpres