Prima auroră boreală a fost observată acum 1400 de ani în Japonia

Prima auroră boreală a fost observată acum 1400 de ani în Japonia

Un evantai sângeriu a apărut deasupra cerului Japoniei în urmă cu 1.400 de ani şi a reprezentat o enigmă până în prezent, când oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că a fost o auroră boreală.

Conform unui material publicat în revista Sokendai Review of Culture and Social Studies dovezilor istorice, la 30 decembrie 620, "un semn roşu" care avea forma unei "cozi de fazan" a apărut pe cer. În epocă, semnul a fost considerat de rău augur. Oamenii de ştiinţă care au examinat acest caz nu au ştiut dacă a fost vorba de o auroră boreală sau de trecerea unei comete prin apropierea Pământului.

Ryuho Kataoka, care studiază vremea spaţială la Institutul Naţional de Cercetări Polare din Japonia, a coordonat o echipă de cercetători care a descoperit ce s-a întâmplat de fapt.

Echipa coordonată de Kataoka a început prin a compara descrierile istorice cu modul în care înţelegem în prezent fenomenele de auroră. Deşi aceste spectacole celeste sunt deseori de culoare verde, ele se pot manifesta şi cu un alt colorit, inclusiv roşu, în funcţie de ce elemente chimice din atmosfera Pământului sunt activate de particulele ionizate ce fac parte din vântul solar.

Echipa a analizat şi o serie de observaţii mai recente ale unor aurore vizibile deasupra Japoniei şi care aveau forma aparentă a unui evantai şi s-au produs pe un fundal roşiatic. Acest lucru corespunde descrierii istorice a formei de "coadă de fazan" a evenimentului produs în anul 620. Cercetătorii au simulat şi caracteristicile câmpului magnetic terestru din acea perioadă şi au ajuns la concluzia că Japonia s-ar fi aflat la aproximativ 33 de grade latutidine magnetică în anul 620, prin comparaţie cu 25 de grade în prezent.

Cercetătorii au analizat şi o altă ipoteză cu privire la originea acestui "semn sângeriu" - aceea că ar fi fost provocat de trecerea unei comete. Culoarea roşie nu este specifică unor astfel de fenomene, iar echipa a ajuns la concluzia că probabilitatea trecerii unei comete prin apropierea Pământului în acea perioadă este foarte mică.

"Acesta este un exemplu interesant şi de succes care arată că ştiinţa modernă poate extrage date şi din emoţia provocată de un eveniment produs în urmă cu 1.400 de ani şi care le aducea aminte martorilor de atunci de o pasăre familiară", conform lui Kataoka.

Comenteaza