Țara în care consumul de opioide pentru ameliorarea durerilor a crescut timpul pandemiei
- Scris de Agerpres
- 15 Sep 2021, 17:33
- Innovation - Presented by NTT DATA
- Ascultă știrea
Utilizarea opioidelor pentru ameliorarea durerii la pacienţii care aşteaptă intervenţii de implantare a unei proteze de şold sau genunchi a crescut semnificativ în timpul pandemiei de COVID-19, deoarece pacienţii au aşteptat mai mult până la intervenţia chirurgicală, potrivit unui nou studiu britanic, relatează miercuri dpa, preluat de Agerpres.
Studiul realizat de Universitatea din Aberdeen, Scoţia, a constatat că numărul pacienţilor care au consumat opioide în aşteptarea intervenţiei chirurgicale a crescut cu 40% comparativ cu nivelurile pre-pandemice.
Creşterea consumului de opioide pentru durerea pre-operatorie a fost asociată cu timpul de aşteptare pentru operaţie, care a fost în medie cu 90 de zile mai lung în timpul pandemiei, pe măsură ce spitalele s-au concentrat pe furnizarea de îngrijiri pentru pacienţii COVID-19.
Opioidele precum morfina şi tramadolul sunt în general folosite ca ultimă soluţie în managementul durerii în osteoartrită. Cu toate acestea, cercetătorii au afirmat că este tot mai evident că beneficiul utilizării opioidelor este limitat şi chiar în detrimentul sănătăţii pe termen lung, în special la adulţii în vârstă.
Utilizarea pe termen lung a opioidelor înainte de intervenţia chirurgicală a fost, de asemenea, asociată cu un risc crescut de complicaţii legate de operaţie, cu rezultate mai slabe, şi o dependenţă continuă de aceste substanţe.
Luke Farrow, cercetător clinic la Institutul de Ştiinţe Aplicate în Domeniul Sănătăţii de la Universitatea din Aberdeen, care a condus studiul, a declarat că trebuie găsite "urgent" modalităţi alternative de gestionare a durerii severe în artrită pentru cei care aşteaptă acest tip de operaţie.
Studiul a analizat datele colectate de la 452 de pacienţi din nord-estul Scoţiei care se aflau pe lista de aşteptare pentru intervenţia chirurgicală de protezare a şoldului sau genunchiului şi a comparat numărul pacienţilor cărora li s-au prescris opioide cu al celor care au fost operaţi înainte de pandemie.