Arhitect FALS din Cluj-Napoca, prins după 11 ani. A semnat zeci de autorizații de construcție
- Scris de Nicu Mitrea
- 18 Aug 2023, 12:53
- Justiţie
- Ascultă știrea
Un clujean care s-a dat drept arhitect a reușit să înșele mai mulți oameni pe parcursul a mai multor ani. Bărbatul a autorizat peste 50 de proiecte de construcție.
Clujeanul a fost trimis în judecată de Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. Acesta este în stare de arest la domiciliu.
Bărbatul este acuzat că timp de 11 ani a autorizat construcții ilegale. De asemenea firma la care lucra în calitate de asociat unic, administrator şi angajat, a fost trimisă în judecată.
În perioada octombrie 2011 – septembrie 2022, bărbatul inculpat s-a folosit de o diplomă de arhitect falsă, pretins a fi emisă de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN). Acesta s-a angajat pe funcția de arhitect la trei societăți comerciale (la una dintre societăți inculpatul având calitatea de asociat şi administrator).
„În esență, s-a reținut că, fapta inculpatului persoană fizică, care în baza aceleași rezoluții infracționale, în perioada octombrie 2011 – septembrie 2022 folosindu-se de o diplomă de arhitect falsă, pretins a fi emisă de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, s-a angajat pe funcția de arhitect la trei societăți comerciale (la una dintre societăți inculpatul având calitatea de asociat şi administrator), inducând în eroare reprezentanții celorlalte două societăți comerciale.
În acest sens, a exercitat fără drept profesia de arhitect prin utilizarea titulaturii «arhitect cu drept de semnătură», aplicată pe un număr de 58 de proiecte tehnice (memorii tehnice și proiecte de arhitectură) pentru autorizarea executării lucrărilor de construire, elaborate asumate şi semnate de către inculpat, proiecte pe care a aplicat şi o parafă profesională contrafăcută.
Ulterior le-a încredințat beneficiarilor în vederea obținerii autorizațiilor de construire / desființare de la unitățile administrativ teritoriale, şi în baza cărora au fost emise autorizațiile de construire/desființare de către autoritățile abilitate, până în prezent cauzând un prejudiciu cunoscut în sumă de 125.725 lei reprezentând plata salariului achitat în mod necuvenit, 67.000 Euro şi 86.149 lei reprezentând costul Proiectelor Tehnice întocmite în mod nelegal”, conform rechizitoriului întocmit de procurul de caz.
Procurorii au formulat pe numele clujeanului opt capete de acuzare
Inculpatul a fost trimis în judecată la 10 august 2023, în stare de la domiciliu pentru săvârșirea infracțiunilor de:
Exercitarea fără drept a unei profesii sau activități;
- Uz de fals, în formă continuată (54 de acte materiale – folosirea diplomei de arhitect falsificate la angajare și folosirea celor 52 dovezi de luare în evidența a proiectelor de arhitectură falsificate, la eliberarea autorizațiilor de construire / desființare construcții);
- Fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată (53 de acte materiale – diploma +dovezile de luare în evidență a proiectelor de arhitectură);
- Folosirea instrumentelor false, în formă continuată (58 de acte materiale – aplicarea ștampilei ,,arhitect cu drept de semnătură” pe cele 58 Proiecte Tehnice);
- Fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (58 de acte materiale – întocmirea în fals a celor 58 Proiecte Tehnice (memorii tehnice – piese scrise și proiecte de arhitectură – piese desenate);
- Înșelăciune, în formă continuată (59 de acte materiale);
- Participație improprie la Fals intelectual, în formă continuată (58 de acte materiale);
- Participație improprie la abuz în serviciu (58 de acte materiale);
- Exercitarea fără drept a unei profesii sau activități.
Pentru inculpatul persoană juridică, sunt formulate următoarele acuzații:
- Fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (17 acte materiale);
- Înșelăciune în formă continuată (17 acte materiale);
- Fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată (16 acte materiale – 16 dovezi);
- Uz de fals, în formă continuată (16 acte materiale – 16 dovezi);
- Folosirea instrumentelor false, în formă continuată, (17 acte materiale);
- Participație improprie la Fals intelectual, în formă continuată (17 acte materiale);
- Participație improprie la Abuz în serviciu, în formă continuată (17 acte materiale).