Cristi Danileţ, despre decizia ÎCCJ de a ANULA condamnarea de aproape 14 de închisoare a lui Mario Iorgulescu pentru omor
- Scris de Ziua de Cluj
- 07 Oct 2024, 09:09
- Justiţie
- Ascultă știrea
Fostul judecător Cristi Danileţ se declară revoltat de decizia judecătoarelor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Lia Savonea şi Adriana Ispas, care au anulat condamnarea de aproape 14 de închisoare a lui Mario Iorgulescu pentru omor.
Judecătoarele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au trimis dosarul lui Mario Iorgulescu spre rejudecare pentru ucidere din culpă, pe motiv că acesta nu a intenţionat să omoare pe cineva şi nu a folosit bolidul Aston Martin ca pe un "mijloc în scopul suprimării vieţii victimei", a transmis epochtimes-romania.com.
"Nu am nicio îndoială că soluția instantei este greșită. Când te urci băut/drogat la volant, conduci cu 160 km la oră in localitate, treci peste culoarea roșie a semaforului și produci un accident, nimeni cu studii de drept penal - parte generală nu poate susține că ai ucis pe cineva din culpă (greșeală, nedibăcie, neatenție), ci este clar că ai omorât cu INTENȚIE indirectă", transmite Cristi Danileţ.
Danileţ a punctat, într-un interviu acordat Epoch Times, că soluţia judecătoarelor nu este doar revoltătoare ci şi singulară în jurisprudenţa din România, ceea ce înseamnă că ar putea crea precedente foarte periculoase.
"Este revoltătoare soluţia dată de către Curtea Supremă în opinie majoritară! Se face o gravă confuzie între formele de vinovăţie care sunt studiate la Facultatea de Drept în anul 2 la materia Drept Penal parte generală. Există o practică constantă în România şi încetăţenită de câţiva ani cum că atunci când conduci un bolid cu viteză foarte mare prin oraş încălcând reguli de circulaţie elementare, când te-ai urcat băut sau drogat la volan tu accepţi faptul că ai putea să produci un accident şi acest lucru exclude culpa, ce se numeşte în limbaj juridic intenţie indirectă.
Aşadar omul acela ştia că poate să comită o infracţiune, ştia că va răspunde pentru ea, astfel încât nu poţi să spui că a fost o simplă greşeală de manevrare a autoturismului. Hotărârea Curţii Supreme este singulară în jurisprudenţa din România şi asta arată ce înseamnă ca judecătorii să ajungă la Curtea Supremă fără a sta ani întregi la instanţele de fond unde astfel de lucruri sunt clarificate. Este păcat că s-a dat o astfel de soluţie care doreşte să răstoarne jurisprudenţa din România să sperăm însă că aşa ceva nu se va întâmpla", a declarat Danileţ pentru Epoch Times.
Amintim că în seara zilei de 8 septembrie 2019, Mario Iorgulescu participa la o petrecere dată de familia unei prietene în satul Gulia, comuna Tărtăşeşti, unde a consumat droguri şi alcool. La un moment dat, află că fosta sa iubită, de care tocmai se despărţise, se afla într-un club din Parcul Herăstrău. În jurul orei 2,50, pe fondul unei crize de gelozie şi într-o stare de furie, având o alcoolemie de 1,96 g/l şi fiind sub influenţa cocainei, el s-a urcat în maşina sa, un Aston Martin model DBS, şi a plecat spre Capitală.
A intrat în Bucureşti prin Chitila, circulând cu viteze cuprinse între 140 km/h şi 164 km/h (momente surprinse de camerele video de pe traseu), în intersecţia dintre Şoseaua Chitilei şi strada Teodor Neagoe a pătruns pe culoarea roşie a semaforului cu viteza de 145 km/h, după care a accelerat până la 162 km/h în momentul în care a trecut de un alt vehicul care circula cu viteză redusă pe banda I. Ulterior, a urcat cu maşina pe un scuar, apăsând la maximum pedala de acceleraţie, a pătruns pe contrasens, unde a intrat în coliziune frontală, la viteza de 143 km/h, cu un autoturism condus de un bărbat, care a decedat pe loc.
Mario Iorgulescu este fiul lui Gino Iorgulescu – preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal. El se află în Italia, internat într-o clinică privată, părinţii săi reuşind să-l scoată din ţară cu un avion privat, imediat după accident.