Curtea de Apel Cluj-Napoca transformă anii de grănicer în... vechime ca jurist. De dragul PENSIEI SPECIALE a unui coleg, fost securist

Curtea de Apel Cluj-Napoca transformă anii de grănicer în... vechime ca jurist. De dragul PENSIEI SPECIALE a unui coleg, fost securist

O anchetă marca Bihoreanul arată cum a primit cale deschisă judecătorul Ovidiu Galea de la colegele de la Curtea de Apel Cluj,  judecătoarele Dana Gîrbovan şi Ioana Tripon, pentru a primi pensia specială transformând anii de grănicer în... vechime ca jurist.

În procesul pornit pentru asimilarea vechimii de frontierist ca jurist, judecătorul bihorean Ovidiu Galea a beneficiat de ajutorul unei foste colege de instanță, Dana Gârbovan, acum președintă a Curții de Apel Cluj, propusă de Liviu Dragnea ca ministru al Justiției. 

Deconspirat de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii că a făcut poliţie politică, judecătorul Ovidiu Galea de la Tribunalul Bihor se pregăteşte de pensionare. Nu oricum, ci cu pensie specială, scrie Bihoreanul. 

În mod normal, pentru asta ar trebui să mai poarte încă cel puţin un an roba de judecător. Dar magistratul a apelat la o găselniţă: cu ajutorul colegilor de breaslă, şi-a "umflat" vechimea în magistratură cu anii lucraţi ca... poliţist de frontieră. 

Litigiul s-a judecat la Cluj, unde în prima fază Tribunalul i-a respins cererea, motivând, pe bună dreptate, că legiuitorul a decis echivalarea vechimii în magistratură doar pentru persoanele care au îndeplinit efectiv funcţii de specialitate juridică. "Or, în enumerarea expresă şi limitativă, această funcţie de ofiţer poliţie de frontieră nu este inclusă", a statuat Tribunalul, arătând că solicitarea magistratului orădean nu era justificată, aşadar pentru perioada cât a fost frontierist "nu îndeplineşte condiţia de vechime în magistratură".

Totuşi, nu aceeaşi părere a avut-o, apoi, Curtea de Apel Cluj-Napoca, unde anul acesta, pe 20 februarie, printr-o decizie care reprezintă o premieră naţională, judecătoarele Dana Gîrbovan şi Ioana Tripon au obligat Tribunalul Bihor "la eliberarea adeverinţei în vederea stabilirii pensiei de serviciu cu luarea în considerare a acestei perioade ca fiind aferentă exercitării unei funcţii echivalente celei de consilier juridic".

Curtea de Apel Cluj-Napoca transformă anii de grănicer în... vechime ca jurist. De dragul PENSIEI SPECIALE a unui coleg, fost securist

Judecătoarea Dana Gîrbovan, cea care a condus completul de judecată în procesul lui Ovidiu Galea, este preşedinta Curţii de Apel Cluj, iar până în 2008, când a promovat la această instanţă, activase la Judecătoria Oradea şi apoi la Tribunalul Bihor, fiind colegă, practic, cu magistratul orădean. 

Citeşte articolul integral AICI

Comenteaza