Daniel Buda cere abrogarea ordonanței pe legile justiției: "Riscăm activarea articolului 7 din Tratatul UE"

Daniel Buda cere abrogarea ordonanței pe legile justiției: "Riscăm activarea articolului 7 din Tratatul UE"

Președintele PNL Cluj, eurodeputatul Daniel Buda, solicită abrogarea ordonanței de urgență (OUG) dată de guvern săptămâna trecută, prin care aduce mai multe modificări la legile justiției. Sute de magistrați au ieșit în stradă vineri, în semn de protest.

"Îi solicit public domnului Liviu Dragnea, doamnei Viorica Dăncilă, domnului Tudore Toader și domnului Tăriceanu ca de îndată să adopte în coaliția de guvernare abrogarea ordonanței de urgență care reglementează sistemul judiciar, cea care a scos în stradă, în ultimele zile sute de magistrați din întreaga țară, ca urmare a faptului că acea ordonanță de modificare a legilor justiției a stârnit îngrijorări serioase la nivelul instituților europene, îngrijorări care, dacă nu vor fi înlăturate prin adoptarea unei ordonanțe de urgență prin care să se abroge această ordonanță dată anterior, în mod cert României i se va aplica activarea articolului 7 din Tratatul de funcționare a Uniunii Europene", a declarat Daniel Buda, într-o conferință de presă.

Articolul 7 din Tratatul UE este procedura cea mai radicală de sancţiuni existentă împotriva unui stat membru, care ar putea duce la suspendarea dreptului de vot al României: "Activarea articolului 7 din TRatatul UE va avea următoarele consecințe: României i se va suspenda dreptul de vot în Consiliu. Pasul următor este acela de a se tăia fondurile europene care ar trebui să vină către România", a subliniat liderul PNL Cluj.

"Vreau să le atrag atenția la modul serios că România, chiar dacă astăzi nu este acolo unde ar trebui să fie în procesul de absorbție a fondurilor europene, în mod clar această suspendare a fondurilor de la Comisia Europeană către România ar pune în dificultate majoră derularea acestor proiecte pe care le avem pe fonduri europene, dar mai mult, ar pune în pericol viața și activitatea fermierilor, pentru că aici discutăm inclusiv de fondurile care vin pentru fermieri", a afirmat Daniel Buda.

De asemenea, președintele PNL Cluj atenționează că Poloniei i-a fost aplicată această sancțiune pentru chestiuni mai puțin grave decât măsurile prevăzute de OUG pe legile justiției.

"Vreau să le atrag atenția că Poloniei i s-a activat articolul 7 pentru o chestiune mult mai măruntă, mai neînsemnată decât cea pe care a dat-o Tudorel Toader prin această ordonanță de urgență. În Polonia, s-a dat o lege prin care se spunea că magistrații care au 67 de ani se vor pensiona. Cert este că această chestiune pe care a dat-o Polonia este mult mai nesemnificativă comparativ cu OUG pe care a dat-o Tudorel Toader în aceste zile. Este inadmisibil ca această ordonanță de urgență să nu fi avut anterior la bază o consultare reală cu Consiliul Suprem al Magistraturii, cu toate asociațile și structurile profesionale din România", a conchis eurodeputatul.

Protest la Cluj: "Abrogați și plecați!"

Clujenii sunt chemaţi în stradă, duminică după masă. 

"Oameni buni, dacă nici astăzi, după Ordonanța de Urgență, nu vedeți – adică NU VEDEȚI! – spre ce ne îndreptăm, dacă nici astăzi nu înțelegeți – NU ÎNȚELEGEȚI! – ce înseamnă și încotro ne duce subordonarea magistraților de către politicieni, înseamnă că suntem pierduți, ca nație, pentru alte câteva decenii. Noapte bună, România! (Mihai ȘORA). Noi nu spunem noapte bună! Pentru că noi vedem și știm câtă dreptate are domnul Șora, în mesajul de mai sus. De aceea, noi ne vedem în Piața Unirii din Cluj. Ca să-i OPRIM. Și ca să putem spune, din nou, ”Bună dimineața, România!”, se arată în mesajul de protest. 

Comenteaza